Treceți la conținutul principal

Spirale cu za'atar



     Da, știu, v-am căpiat cu a maia! :P :)) Dar sinceră să fiu îmi e așa la îndemână, încât nu mă pot abține să nu fac ceva bun când am chef ... și nevoie. Pâinea mi s-a terminat, timp să fac una așa, ca la carte, nu aveam, restul de maia de după hrănire lâncezea pe un raft în frigider, luasem o pungă mare de za'atar, după cum vă spuneam la salata precedentă, așa că nu am stat pe gânduri și am pornit la drum. Înspre bucătărie adică. Am luat următoarele:

     Ingrediente

  • 1 cană maia nehrănită
  • 2/3 cană apă călduță
  • 1 cană făină standard
  • 1 cană făină integrală
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 și 1/4 linguriță sare
  • 1/3 cană za'atar
  • 1/4 pachet unt

     Maiaua am amestecat-o bine cu apa, apoi am adăugat făina și le-am amestecat cu o lingură din inox. Am acoperit vasul și am lăsat amestecul vreo 40 de minute. Apoi am adăugat sarea și am început frământarea, adăugând uleiul de măsline puțin câte puțin, frământând de fiecare dată până la încorporarea completă. Toată operațiunea a durat în jur de un sfert de oră, 20 de minute. Am acoperit din nou vasul și l-am lăsat în debara (poate fi orice loc ferit de curenți de aer) pentru aproximativ 2 ore, până s-a dublat ca volum. L-am presat să iasă bulele de aer, apoi l-am pus pe blatul pe care am picurat puțin ulei de măsline și l-am întins într-un dreptunghi (din motive de spațiu, am împărțit aluatul în două, pentru că nu aveam suficient loc, dar puteți întinde tot aluatul, dacă spațiul vă permite). Am topit untul și l-am lăsat să se răcorească puțin, am uns foaia cu untul topit cu ajutorul unei pensule și am presărat  za'atar-ul (pentru jumătate din aluat, jumătate din cantitatea de  za'atar). Am rulat și am tăiat bucăți egale (la mine aproximativ egale, că asta e :)) ) - operaținea asta e bine să o faceți cu un cuțit foarte bine ascuțit, să crească frumos  rulourile. Am uns o formă rotundă cu puțin unt, am pus rulourile, am acoperit forma cu folie alimentară și am mai lăsat rulourile să crească aproximativ o oră. Le-am uns cu unt topit și am dat apoi forma la cuptorul preîncălzit la 190-200 grade C pentru jumătate de oră. 
     Ce arome ieșeau din bucătăria mea pe la 11 noaptea nu vă pot povesti. Iar gustul pufoșeniilor ăstora a fost de neimaginat. Data viitoare (sau dățile viitoare) vreau să încerc și variantele cu umplutură de măsline și usturoi, boia iute sau brânză, poate și un pesto? Da, idei sunt, material didactic am, vă mai povestesc ce-a ieșit când voi face. Până atunci vă pup și ...

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …