Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu portocale și ciocolată albă


     Deja am început documentarea pentru meniul de Crăciun și cum dulciurile vor fi la loc de cinste, ca de fiecare dată, m-am gândit că nu ar fi rău să fac și niște repetiții înainte, căci perfecțiunea se atinge doar cu exercițiu, nu? Așa că m-am gândit să experimentez cu făina de portocale luată cu puțin timp în urmă și cu care am mai lucrat o dată, tot la niște fursecuri și m-am dumirit eu cum și în ce fel e treaba cu ea. Pot să vă spun că prima dată am folosit numai făină de portocale și nu am fost foarte încântată de rezultat, întrucât textura fursecurilor a fost destul de sfărâmicioasă, iar gustul cam amar. Așa că am tras eu concluzia că ar fi bine să folosesc făina asta în combinație cu făină normală și în cantitate mult mai mică. Ceea ce am și făcut. Și s-a dovedit o idee bună, au ieșit niște fursecuri parfumate, glazura de ciocolată albă cu coajă rasă de portocală aducând un plus de dulceață și aromă.

Ingrediente
  • 175g făină albă (eu am folosit de la AllGreen)
  • 50g făină de portocale
  • 100g unt
  • 1 ou
  • 1 lingură miere (sau 75g zahăr)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare
  • zeama de la 1/2 de portocală
     Le-am amestecat pe toate până am obținut un aluat omogen, pe care l-am rulat în formă de sul, l-am împachetat în folie alimentară și l-am lăsat la rece cam jumătate de oră. 
     Am încins cuptorul la 180 de grade C. Am scos aluatul din frigider, cu un cuțit bine ascuțit l-am porționat în felii de aceeași grosime pe care le-am așezat în tavă, pe hârtie de copt. Am dat tava la cuptor și am lăsat fursecurile să se rumenească aproximativ 25 de minute. Le-am scos pe un gratar să se răcească și apoi le-am uns cu glazură.

Glazura
  • 1 tabletă ciocolată albă
  • 1-2 linguri smântână dulce de frișcă
  • 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
     Am topit ciocolata împreună cu smântâna dulce pe baie de apă, am dat-o la o parte, am amestecat coaja rasă de portocală și am lăsat-o să se răcească ușor. 

     Glazura am aplicat-o în 2 straturi, după primul strat am pus fursecurile în frigider cam un sfert de oră să se întărească puțin glazura, apoi le-am scos și am mai aplicat un rând de glazură, apoi le-am mai dat puțin la rece să se așeze bine. 
     Puteți înveli fursecurile cu glazură în totalitate, puteți face o glazură din ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, după cum vă e pofta și dorința. Cred că vor ieși la fel de gustoase :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …