Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu portocale și ciocolată albă


     Deja am început documentarea pentru meniul de Crăciun și cum dulciurile vor fi la loc de cinste, ca de fiecare dată, m-am gândit că nu ar fi rău să fac și niște repetiții înainte, căci perfecțiunea se atinge doar cu exercițiu, nu? Așa că m-am gândit să experimentez cu făina de portocale luată cu puțin timp în urmă și cu care am mai lucrat o dată, tot la niște fursecuri și m-am dumirit eu cum și în ce fel e treaba cu ea. Pot să vă spun că prima dată am folosit numai făină de portocale și nu am fost foarte încântată de rezultat, întrucât textura fursecurilor a fost destul de sfărâmicioasă, iar gustul cam amar. Așa că am tras eu concluzia că ar fi bine să folosesc făina asta în combinație cu făină normală și în cantitate mult mai mică. Ceea ce am și făcut. Și s-a dovedit o idee bună, au ieșit niște fursecuri parfumate, glazura de ciocolată albă cu coajă rasă de portocală aducând un plus de dulceață și aromă.

Ingrediente
  • 175g făină albă (eu am folosit de la AllGreen)
  • 50g făină de portocale
  • 100g unt
  • 1 ou
  • 1 lingură miere (sau 75g zahăr)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare
  • zeama de la 1/2 de portocală
     Le-am amestecat pe toate până am obținut un aluat omogen, pe care l-am rulat în formă de sul, l-am împachetat în folie alimentară și l-am lăsat la rece cam jumătate de oră. 
     Am încins cuptorul la 180 de grade C. Am scos aluatul din frigider, cu un cuțit bine ascuțit l-am porționat în felii de aceeași grosime pe care le-am așezat în tavă, pe hârtie de copt. Am dat tava la cuptor și am lăsat fursecurile să se rumenească aproximativ 25 de minute. Le-am scos pe un gratar să se răcească și apoi le-am uns cu glazură.

Glazura
  • 1 tabletă ciocolată albă
  • 1-2 linguri smântână dulce de frișcă
  • 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
     Am topit ciocolata împreună cu smântâna dulce pe baie de apă, am dat-o la o parte, am amestecat coaja rasă de portocală și am lăsat-o să se răcească ușor. 

     Glazura am aplicat-o în 2 straturi, după primul strat am pus fursecurile în frigider cam un sfert de oră să se întărească puțin glazura, apoi le-am scos și am mai aplicat un rând de glazură, apoi le-am mai dat puțin la rece să se așeze bine. 
     Puteți înveli fursecurile cu glazură în totalitate, puteți face o glazură din ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, după cum vă e pofta și dorința. Cred că vor ieși la fel de gustoase :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…