Când am musafiri și vreau să fac ceva bun și pe deasupra n-am nici mult timp la dispoziție și nici chef să bântui prin magazine după divese, mă uit să văd ce am la îndemână prin frigider și cămară. La analiza de dimineață am descoperit următoarele: câteva caise, nu foarte coapte, dar nici așa cum îmi place mie să le mănânc, adică mai crude, si pentru că tocmai mi-am hrănit maiaua mai aveam surplusul, pus deoparte, gata să fie „sacrificat” pentru alte cele, pe lângă minunata pâine (aaa, că tot mi-am amintit, am făcut și o pâine cu măsline minunată, dar în stilul meu caracteristic, n-am notat ce și cât am pus atunci și, evident, am uitat cantitățile exacte, dar pe cuvântul meu de șoim că a ieșit o minunăție și am și martori, că n-am fost egoistă și le-am dat și altora ;;) ) și mai zăcea pe un raft și o cutie cu cremă de brânză, din care inițial am vrut să fac niște budincă cu fructe, dar n-am mai avut când. Și atunci s-a conturat ideea unei prăjiturele cu caise, dar ca să fie mai altfel, am zis că n-ar strica niște caise uscate și niște migdale rumenite prin ea, iar pentru aromă și puțină dulceață, siropul de arțar mi s-a părut alegearea ideală. Adunând și aranjând pe masă toate cele de trebuință am pornit la treabă, amestecând următoarele:
Ingrediente
- 100g făină de ovăz
- 200g făină albă ungurească (550)
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 ouă
- 2 linguri sirop de arțar + încă 2 linguri pentru glazură
- 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
- 1 cutie cremă de brânză proaspătă 0,2% grăsime Erhman(250g)
- 1/2 cană lapte
- 1 lingură extract de vanilie
- 200g maia 100% hidratare
- 1 cană caise uscate tocate
- 1/2 cană migdale care au fost date la cuptor înainte 5-6 minute la 190-200 grade C (pana s-au rumenit)
- 12 caise tăiate în jumătăți, sâmburele înlăturat
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 2 linguri zahăr
Făina, sarea, bicarbonatul le-am amestecat într-un bol, separat am amestecat maiaua cu ouăle, crema de brânză, laptele, siropul de arțar (2 linguri), uleiul și extractul de vanilie. Am adăugat amestecul lichid peste amestel de făină și le-am omogenizat, apoi am adăugat caisele uscate tocate și migdalele (dacă vreți le puteți toca mai mare, eu le-am lăsat întregi).
Pentru că nu m-am învrednicit să-mi iau o tavă dreptunghiulară mai mare, am pus amestecul în 2 tăvi, una pătrată și într-o tavă mai mică de chec, pe care le-am tapetat cu hârtie de copt. Deasupra am pus jumătățile de caisă, cu miezul în sus, peste care am turnat și restul de sirop de arțar. Am dat tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute tava pătrată, 40 de minute tava de chec. Le-am scos și le-am presărat peste amestecul de zahăr și scorțișoară, și le-am mai băgat 5 minute în cuptorul cu focul oprit.
Le-am lăsat să se răcească pe grilaj, iar pe cea din tava pătrată am și executat-o după amiază, căci, după cum spuneam, am avut musafiri (le-am dat și la pachet :P), cea din forma de chec va fi împărțită echitabil doritorilor și mă voi autoservi și eu mâine dimineață, că acum e târziu și nu aș aprecia încă un colăcel pe mijlocul cu greu menținut cât de cât tonifiat :D.
Azi am gustat o bucată și ce vă pot spune e că mi-a plăcut mult de tot. Toate aromele s-au combinat minunat, iar maiaua și crema de brânză i-au dat frăgezimea și moliciunea ideale pentru a o face să ți se topescă în gură. Am spus! :))
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu