Treceți la conținutul principal

Tort de bezea cu fructe de pădure


     Și rețeta promisă, despre tort nu vă pot spune decât atât, a fost minunat, ușor, răcoritor, parfumat. Perfect pentru o aniversare, dar și pentru un răsfăț de vară. 
     Vă anunț de la început că eu am folosit un îndulcitor (Green Sugar, pe bază de stevia), pentru cei ce nu agreează ideea, o să indic și cantitatea de zahăr pe care o puteți folosi. Am copt blaturile și am făcut crema cu o seară înainte de a asambla tortul.

     Blaturi (4)
  • 6 albușuri (am folosit ouă eco, mărime medie)
  • 5 linguri îndulcitor (6 linguri zahăr super fin)
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
     Am bătut albușurile cu sarea până au început să se formeze vârfuri ferme, apoi am adăugat pe rând câte o lingură de îndulcitor și sucul de lămâie, până am obținut o compoziție lucioasă și fermă. Am desenat pe foaia de copt, cu ajutorul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, 4 cercuri, am pus cu spatula compoziția de albuș și am nivelat, astefel încât să obțin forma de blat și le-am copt în cuptorul preîncălzit la 120 de grade C pentru aproximativ o oră, până s-au întărit la suprafață. Apoi le-am lăsat până a doua zi în cuptor, dacă aveți alte planuri cu cuptorul, puteți ține blaturile într-un loc uscat, ferit de căldură și soare.

     Crema
  • 6 gălbenușuri
  • 75g îndulcitor (100g zahăr)
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 350ml lapte
  • 1 baton de vanilie tăiat pe lungime (eu am îndepărtat semințele cu vârful cuțitului și le-am pus în lapte pentru că îmi place să se vadă semințele prin cremă, dacă nu agreeați ideea, lăsați-le la locul lor, se va simți aroma de vanilie oricum)
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional - mie îmi place foarte mult aroma de vanilie și, deși e suficient batonul de vanilie pentru a parfuma crema, am adăugat și extractul de vanilie)
     Am pus laptele, împreună cu batonul de vanilie într-o cratiță cu fundul mai gros, pe foc mic, până a ajuns aproape de punctul de fierbere și l-am turnat încet, amestecând viguros și continuu cu un tel peste amestecul de gălbenușuri, îndulcitor și amidon, apoi am pus înapoi în cratiță toată compoziția și am mai pus-o pe foc foarte mic, amestecând, până a început să se îngroașe. Am dat cratița deoparte de pe foc, am adăugat extractul de vanilie, am amestecat și am pus crema într-un bol, am acoperit bolul cu folie alimentară, astfel încât folia să fie în contact direct cu crema, să nu se formeze crusta aceea inestetică de deasupra și am dat crema la rece până a doua zi, când am asamblat tortul.

     În plus, am folosit o combinație de fructe de pădure, atât pentru umplutură, cât și pentru ornat, din mure și zmeură (cam 300-350 de grame din fiecare), fructe pe care le-am spălat și le-am lăsat să se usuce bine (după ce le-am scufundat în apă să le curăț, le-am scos ușor pe prosoape de hârtie și le-am lăsat să se usuce).

     Pentru ornat
  • 50g ciocolată albă topită pe bain-marie și amestecată cu o lingură de smântână dulce de frișcă și o lingură lichior de portocale
  • zmeură, mure, cătină (eu atât am avut prin casă, puteți folosi afine, merișoare, dude)
  • câteva frunzulițe de mentă proaspătă 
  • zahăr pudră
     A doua zi am aranjat tortul. Am pus un blat pe platou, cremă, fructe, alt blat, cremă, fructe, al treilea blat, cremă fructe și peste ultimul blat am pus cu o pensulă de patiserie glazura de ciocolată albă, am aranjat fructele în mijloc, am presărat frunzele de mentă și am mai cernut cu ajutorul unei site fine puțin zahăr pudră. L-am dat la frigider vreo 3 ore înainte să-l tai și să mănânc o felie. Bun, bun!

     Și încă o dată, „La mulți ani!” blogului meu drag! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...