Treceți la conținutul principal

Uscățele cu maia: grisine cu sare și paprika iute afumată și batoane cu unt și usturoi

     
Cred că vin vremuri friguroase, căci al meu organism s-a încăpățânat să-mi ceară o cantitate neobișnuită de carbohidrați în ultimele zile. Și m-am gândit să-i fac pe plac, deși ar fi trebuit să mă gândesc la faptul că ceea ce aveam să produc nu ar fi putut fi consumat în cantități mici, pentru că pur și simplu așa ceva nu este posibil. Am scos maiaua din dotare și am pregătit-o pentru 2 feluri: uscățelele de față și încă ceva despre care o să vă povestesc în episodul viitor. Uscățelele la care m-am gândit le-am făcut din același aluat, dar în 2 variante, pentru diversitate, dar ambele feluri dătătoare de dependență, după cum vă spuneam, ca orice fel de crănțănea, fie că vorbim de covrigei, sărățele sau popcorn și altele asemenea.
     Pentru că vremea a fost destul de călduroasă, am hotărât cu o seară înainte să transform maiaua mea 100% hidratare într-una de 50% hidratare. Țin să spun că am folosit din resturile de maia (un amestec de maia albă și de secară) pe care le păstrez după hrănirea maielei mamă și pe care le reîmprospătez din când în când cu o cantitate egală de apă și făină.

Ingrediente aluat

  • 70g maia 50% hidratare
  • 140g apă
  • 280g făină (150g făină albă, 130g făină neagră ecologică)
  • 1 1/2 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță miere
  • 1/2 linguriță sare 
     Am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și le-am lăsat pe toate în vasul acoperit cam 40 de minute. Am adăugat sarea și mierea și am început să frământ direct în vas, în timp ce frământam aluatul am turnat și uleiul de măsline, puțin câte puțin, având grijă să se încorporeze în aluat. Am frământat 10 minute, apoi am pus aluatul într-un vas uns cu ulei de măsline și l-am lăsat la crescut 2 ore și jumătate, timp în care i-am aplicat 2 împăturiri (SF) la 50 de minute. Când s-a făcut timpul, am pus aluatul pe blatul de lucru înfăinat și l-am împărțit în 2 bucăți egale. Dintr-o bucată am făcut batoanele, din cealaltă grisinele.

     Înainte să mă ocup de uscățelele mele, am dat drumul la cuptor, pe care l-am preîncălzit la 200 de grade C.

Batonașe cu unt și usturoi
  • jumătate din aluatul de mai sus
  • 25g unt
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare de mare
  • 4 căței de usturoi tocați mărunt
     Am întins aluatul în formă ovală de circa 30mm, l-am transferat pe o foaie de copt unsă cu ulei de măsline. Cu cuțitul am crestat aluatul pentru a obține batoane egale ca lățime, astfel încât să rămână încă prinse pe margine. Am presărat pe aluat sarea și l-am acoperit cu o folie unsă cu ulei de măsline. Am lăsat aluatul la crescut  30 de minute, apoi l-am dat la cuptor aproximativ 10 minute, până s-a rumenit. Cât a stat la cuptor, am topit untul într-o tigaie cu uleiul de măsline și am pus usturoiul, pe care l-am lăsat la sotat maxim 1 minut. Când am scos aluatul copt, l-am uns cu untul cu usturoi și am tăiat batoanele până la capăt. Am mâncat câteva imediat cu o cremă de brânză de capră. Cele rămase s-au mai întărit, dar au fost la fel de bune și a doua zi, când le-am mâncat cu supă de roșii coapte



Grisine cu sare și paprika iute afumată
  • jumătate din aluatul de mai sus
  • ulei de măsline pentru uns
  • 1 linguriță sare de mare
  • 1 linguriță paprika iute afumată (sau mai puțin, dacă nu vă place așa de mult)
     Am împărțit aluatul în 10 părți egale și le-am modelat în formă de batoane lungi de apoximativ 10cm (le modelați de o lungime potrivită cu tava sau piatra de copt pe care le aveți la dispoziție), le-am uns cu puțin ulei de măsline, am presărat sarea și paprika, le-am răsucit puțin, le-am pus pe o foaie de copt în tavă, am pus folie peste ele și le-am mai lăsat la crescut jumătate de oră. Le-am dat la cuptorul preîncălzit (le-am copt după ce am copt batoanele) 8-10 minute, până s-au rumenit, apoi le-am scos pe grătarul de răcit.



     Singura problemă pe care am avut-o cu toate uscățelele astea a fost faptul că odată ce m-am apucat de gustat, nu m-aș mai fi oprit!

Poftă bună!



  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...