A cam venit frigul și mie, una, îmi e din ce în ce mai greu să mă mobilizez să fac ceva constructiv. Aș sta ca pisoncii mei la căldură toată ziua să dorm, sinceră să fiu, dar cum asta nu prea se poate, trebuie să găsesc mereu câte ceva să mă mai pună în mișcare și să mă activeze. Și la sfârșitul zilei, mă retrag strategic lângă pisoncii din dotare și mă răsfăț cu un dulce bun și reconfortant. Zilele trecute am ales ceva ușor și extrem de simplu de făcut, ce pe mine mă duce cu gândul la copilărie, când mama ne făcea orez cu lapte și îl aroma cu diverse dulcețuri sau scorțișoară. Eu am ales o variantă cu lapte de cocos, care aduce și el puțină aromă, iar pentru aerul de iarnă am ales portocalele, atât confiate, cât și cele proaspete, cu coaja lor parfumată cu tot și tot de parfum am mai pus și puțină apă de flori de portocal, că se încadra în tema aleasă.
Ingrediente
- 175g orez cu bob rotund (eu am folosit Panzani, Orez pentru desert)
- 400ml apă
- o cutie lapte de cocos bio (400ml)
- 1 vârf cuțit sare
- 3 linguri miere de albine
- 3 linguri apă de flori de portocal
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/4 cană coajă de portocală confiată tăiată cubulețe
- coaja rasă de la o portocală medie
Decor
- 1 portocală curățată și extrase segmentele fără pielițe - găsiți metoda în filmulețul de aici
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură Cointreau (lichior de portocale)
Orezul l-am pus la fiert în apa cu sare la foc mediu. L-am fiert cam 15 minute, amestecând din când în când. Am adăugat laptele de cocos, vanilia, coaja rasă de portocală, apa de flori și mierea, am dat focul la mic spre mediu și l-am lăsat 20 de minute, amestecând să nu cumva să se prindă. La final am adăugat portocala confiată, am dat orezul la o parte de pe foc și l-am acoperit până am făcut decorul.
Pentru decor am pus într-o crăticioară zahărul să se topească cu lichiorul pe foc vioi, am adăugat segmentele de portocală și le-am învârtit prin sos până au prins puțină aromă și culoare.
Am pus orezul în 4 forme și deasupra am aranjat bucățile de portocală și am turnat sosul rămas.
Am mâncat o porție caldă, restul le-am mâncat ori la temperatura camerei ori mai reci, dar nu m-a deranjat. Așa că faceți o porție sau mai multe, stați la căldură și savurați cu încredere :).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu