E sezonul dovleceilor şi mie, una, chiar îmi plac. Am făcut şi supă, am făcut şi gratin, am mai făcut şi bastonaşe crocante (găsiţi şi reţete pe aici pe undeva), dar în tartă nu ţin minte să îi fi folosit. Aşa că am profitat de faptul că am găsit dovlecei cu coaja mai verde şi am pus repede de o tartă, căci intrasem în pană de idei în ceea ce priveşte cina şi mă cam săturasem de salată cu brânză în fiecare seară, oricât de mult îmi place. Şi fiind de seară, am zis să nu exagerez cu o crustă clasică şi am încercat varianta cu blatul din conopidă, despre care citisem la un moment dat ca fiind folosit şi ca blat de pizza, şi m-am gândit eu că nu are ce să fie rău. Şi bine am făcut că am încercat, pentru că mi-a plăcut foarte mult şi aş mai încerca şi în alte combinaţii; să văd de ce mai am poftă şi prestez în cel mai scurt timp. :)
Ingrediente
Crustă
- 3 căni conopidă opărită
- 1/2 cană telemea veche de capră
- 1/2 cană tărâţe de ovăz
- un praf de sare
- 1/4 linguriţă piper negru măcinat
- 2 ouă
Am preîncălzit cuptorul la 190 de grade C şi am uns cu unt o formă de tartă cu diametrul de 24 de centimetri.
Toate ingredientele le-am pus în robot şi le-am mixat bine, până au devenit o pastă închegată. Am pus compoziţia în tava pregătită, am presat compoziţia pe toată suprafaţa şi pe pereţii formei şi chiar am făcut-o cu simţul răspunderii, încercând să fie cât mai uniformă, pentru a ieşi o crustă frumuşică. Am dat tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, cât să fie uşor rumenă. Am scos-o şi am lăsat-o la răcit, timp în care am pregătit ingredientele pentru umplutură.
Umplutură
- 2 dovlecei tăiaţi felii subţiri
- 2 ouă
- 200ml smântână de gătit
- 1 linguriţă oregano uscat, mărunţit
- 1 praf de sare
- puţin piper măcinat
- 1/2 cană bacon tăiat bucăţi mici
- 1 rulou brânză de capră
- 1 lingură muguri de pin
- 1 linguriţă ulei de măsline
Dovleceii i-am spălat bine de tot, dar nu i-am decojit. I-am tăiat felii foarte subţiri, eu i-am tăiat cu cuţitul, dar dacă aveţi, puteţi folosi o mandolină sau îi puteţi felia la robot, cum vă este mai comod. Apoi am presărat o lingură de sare peste ele şi le-am lăsat cam 15 minute, le-am stors bine de tot şi le-am mai pus şi pe nişte prosoape de bucătărie, să fiu sigură că am îndepărtat cât mai mult din excesul de apă. Peste blatul răcit am pus bucăţelele de bacon, apoi am aranjat feliile de dovlecei. Am amestecat într-un bol ouăle bătute uşor cu smântâna, sarea, piperul şi oregano şi am turnat amestecul peste dovlecei. Am presărat peste bucăţi sfărâmate de brânză de capră şi mugurii de pin, am stropit tarta cu uleiul de măsline şi am dat din nou tava la cuptor, 40 de minute la 180 de grade C, până s-a închegat.
Interesant a fost blatul ăsta, nu crocant, ci mai moale, dar gustos şi mă întreb cum ar fi dacă n-aş mai opări conopida, ci aş pune-o crudă şi dacă aş pune parmezan în loc de telemea. Eh, o să văd cu altă ocazie. Şi umplutura a fost delicioasă, dar cum altfel să mi se pară mie, cu atâta brânzică bună la interval?
E bună uşor călduţă, cu o salată generoasă de roşii cu busuioc, sau cu o salată de iaurt cu castraveţi, usturoi şi mărar, aşa cum am mâncat şi eu, dar sinceră să fiu, nici rece nu am lăsat-o la o parte, ci m-am înfruptat din ea cu aceeaşi poftă. Merge şi de luat la pachet la serviciu pentru o gustare sau la un picnic şi chiar o puteţi transporta direct în tavă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu