Treceți la conținutul principal

Tartă cu cremă de brânză și căpșune

     Pentru că e duminică, e zi de răsfăț, nu că n-ar putea fi în fiecare zi, dar nu avem mereu timp să mai și bucătărim în timpul săptămânii :). Răsfățul pe care vi-l propun azi este o parfumată tartă din aluat dospit, cu cremă de brânză înmiresmată cu vanilie și căpșune și moț alt strat de fructe parfumate, minunate, ninse cu un strat de zahăr pudră. V-am făcut poftă măcar puțin? Eu sper că da, pentru că a ieșit, într-adevăr, o tartă înmiresmată, numai bună de savurat alături de o ceașcă de ceai aromat. 

     Eu am preluat rețeta din minunata cărticică pe care mi-am făcut-o cadou și despre care v-am povestit la rețeta de frigănele, însă am făcut mici modificări, așa, pentru dieta mea. Ca să nu vă chinui, cu roșu o să vedeți ingredientele și cantitățile date în rețeta originală, fiecare fiind liber să preia ce variantă i se pare mai potrivită cu gusturile proprii :).

     Ingrediente

     Pentru aluat
  • 1 ou bătut 
  • 150ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 25ml ulei din sâmburi de struguri/ 25g unt nesărat, înmuiat
  • 1 lingură lapte praf
  • 350g făină de speltă, plus o lingură/ 300g făină albă superioară (000), plus o lingură
  • 1/2 linguriță stevie-îndulcitor lichid/ 50g zahăr
  • 1 linguriță drojdie uscată activă/ 3/4 linguriță drojdie uscată
     Pentru cremă

  • 200g cremă de brânză
  • 2 linguri miere de albine/ 50g zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 ou
  • 300g căpșune curățate și tăiate în jumătate/ 150g căpșune + 150g zmeură
     Zahăr pudră pentru ornat (cam o lingură)

     Aluatul l-am făcut la mașina de pâine, dar se poate face și de mână: amestecați făina cu drojdia și laptele praf, faceți o fântână în mijloc și puneți laptele călduț amestecat cu oul bătut ușor, uleiul și îndulcitorul/zahărul, frământați bine, până aluatul  devine elastic și se desprinde ușor de mână, apoi îl lăsați la dospit o oră, până își dublează volumul. Când a crescut, am pus aluatul pe suprafaț de lucru pe care am presărat făină, am tăiat 1/4 din aluat și l-am lăsat deoparte. Restul de aluat l-am întins într-un rotund cu diametrul de aproximativ 28cm. L-am pus într-o formă de tartă (23cm) pe care am uns-o cu puțin ulei (puteți s-o ungeți cu unt), lăsând cam 3cm din aluat să atârne pe lângă pereții formei (mai apoi, după ce am pus și compoziția, am strâns aluatul peste ea). Am rupt din aluatul rămas 10 bucăți, pe care le-am pus pe suprafața aluatului din formă. Am amestecat crema de brânză cu mierea, vanilia, oul și cam 200g din căpșune și am turnat-o în formă. Am strâns aluatul de pe margine înăuntru. Am acoperit forma cu o folie unsă cu puțin unt și am lăsat-o cam un sfert de oră să mai crească puțin aluatul. Am preîncălzit cuptorul la 200g C și am pus tava în el pentru aproximativ 45min. Am scos tarta, am lăsat-o puțin să se răcorească, apoi am pus-o pe platou, până s-a răcit complet. Am pus deasupra restul de căpșune și am presărat zahărul pudră. 
     A mers de minune cu un ceai aromat de scorțișoară, nucșoară, ghimbir și ciocolată ;).

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...