Ce faci când ai la îndemână o grămadă de bunătăți de la Tomatina? Faci ceva bun, evident! Asta am făcut și eu din vinetele, dovleceii, mangoldul și roșiile delicioase pe care le aveam în dotare. Am profitat de vremea mai „răcoroasă” de la un moment dat și am aprins focul în cuptor. Nu durează mult, partea cea mai frumoasă a lucrurilor, și avem pe masă o garnitură delicioasă sau o masă de sine stătătoare, depinde de fiecare, cam cât de carnivor se știe :P.
Ingrediente
- 2 vinete medii tăiate cuburi mari
- 2 dovlecei mai mari tăiați cuburi mari
- 5-6 roșii tăiate felii groase
- cățeii de la 1 căpățână de usturoi, lăsați cu coajă
- tijele de la o legătură de mangold, tocate în bucăți mari
După ce am spălat, uscat și am tăiat toate ingredientele, le-am pus într-o tavă mai mare cu pereții înalți și am turnat peste ele sosul următor.
Sos harissa
- 1/3 cană ulei de măsline
- 1 lingură sare de mare
- 2 linguri harissa
- 1/2 linguriță piper negru măcinat
- 1 lingură miere
- sucul de la jumătate de lămâie
- 2 linguri sos de rodii
Am pus toate ingredientele pentru sos într-un borcan, am înfiletat capacul și am zgâlțâit borcanul bine, bine, până s-au amestecat toate cele și am obținut un sos omogen. Am turnat peste legume sosul, apoi, bine spălată pe cele două mâini din dotare, am amestecat sosul cu legumele, să fie toate acoperite de el.
Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 40-45 de minute, având grijă ca din când în când să mai întorc legumele, să se rumenească uniform. Probabil dura mai puțin dacă tava mea era și mai mare sau aveam o cantitate mai mică de ingrediente, dar sinceră să fiu nu mă grăbeam nicăieri, așa că nu m-a deranjat. E bine să verificați, totuși, să fie legumele bine pătrunse și cel mai important să fiți atenți să nu le ardeți, fiind focul destul de iute.
După ce s-au rumenit frumos legumele mele, pe o altă tavă am pus frunzele de mangold rămase, pe care le-am tăiat fâșii, am presărat peste ele puțină sare, le-am stropit cu ulei de măsline și le-am dat cam 10 minute la cuptorul încins, întorcându-le cu un clește de bucătărie, astfel încât să nu se ardă și să fie crănțănicioase.
Mi-am pus pentru masa de prânz o porție generoasă de legume, am presărat frunzele crocante de mangold și le-am înecat în vreo 2-3 linguri cu iaurt de capră delicios. Am avut grijă să „pescuiesc” câțiva dintre cățeii de usturoi copți și să le scot miezul dulce și aromat, amestecându-l apoi în legume. Nu m-am putut abține și am mai înmuiat o bucată de pâine în sosul de legume rămas în tava .... ce minune! :x
După cum spuneam, cei ce vor o masă simplă pot mânca legumele așa cum am făcut-o eu, carnivorii pot pune o porție lângă o bucată de carne, fiecare e liber să facă ce combinații doreșe. Cred că mâine o să mănânc o porție cu niște brânzică bună de capră. Sunt convinsă că o să fie nemaipomenit de gustoase!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu