A venit ziua din an în care îl sărbătorim pe al meu cumnat și ce cadou mai frumos cu care să-l „ameninț” am la îndemână eu, da, nu e foarte dificil de presupus, un ceva bun. La cererea destinatarului, trebuia să fie ceva bun, cu fructe, actuala lui soție și a mea soră proprie și personală mi-a sugerat să fie un cheesecake. Mă credeți sau nu, n-am făcut multe cheesecake-uri la viața mea, nu știu de ce, deși am studiat problema în câteva rânduri și știam procesul tehnologic. Așa că nu fără ceva emoții am compilat eu toate informațiile și am făcut ce vedeți aici.
Blat
- 200g biscuiți digestivi
- 80g unt topit
- 1 lingură extract de vanilie
Am sfărâmat bine biscuiții și i-am amestecat cu untul topit și extractul de vanilie. Am presat cu o lingură aluatul într-o formă de tort din silicon (cu diametrul de 23cm) și am pus-o la frigider cât am amestecat ingredientele pentru umplutură.
Umplutura
- 300g mascarpone
- 200g cremă de brânză (Philadelphia)
- 1 lingură apă de trandafiri
- 1 lingură extract de vanilie
- 100g zahăr fin
- 3 linguri smântână grasă
- 3 ouă ecologice
- 1 lingură făină
În primul rând vreau să menționez faptul că toate ingredientele pentru umplutură au fost ținute cam o oră la temperatura camerei. Am amestecat brânzeturile cu smântâna, am adăugat zahărul, apa de trandafiri și extractul de vanilie, ouăle unul câte unul, amestecând bine să se omogenizeze și apoi am presărat și făina și am amestecat-o și pe ea la fel de bine, să nu se facă cocoloașe. Am turnat umplutura în forma de tort peste blatul de biscuiți și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru aproximativ o oră și jumătate. Am stins focul și am lăsat cheesecake-ul să se răcească în cuptorul stins, apoi l-am dat la frigider peste noapte până a doua zi, când l-am ornat și expediat sărbătoritului.
Glazură și decor
- 200ml smântână de frișcă ținută la rece
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 linguriță apă de trandafiri
- 1 rodie curățată, apoi lăsate semințele la scurs
- boboci uscați de trandafir (eu aveam din cei pe care îi folosesc la ceai, dar puteți găsi petale sau boboci de trandafir pentru decor aici)
Am bătut bine smântâna rece cu zahărul pudră până s-a întărit, am adăugat apa de trandafiri și apoi am aranjat-o cu o paletă deasupra cheesecake-ului. Peste am presărat semințele de rodie și am decorat cu bobocii de trandafir.
Până să vină să-și recupereze cadoul al meu cumnat, l-am ținut la frigider (cam 2 ore), cu mica pauză de pozat și cu extragerea (cu permisiunea sărbătoritului) unei mici feliuțe, tot în scop artistic și de degustat, totuși, căci eram curioasă și eu să văd ce minune a ieșit. Dacă vă întrebați de ce nu m-am dus și eu ca omul la ei să-l savurăm împreună, să știți că eram cam virusată și n-am vrut să le întorc virușii de care au suferit și ei acum o săptămână, nu de alta, dar ei de mâine merg la scârbiciu și copiii la școli și nu cred că ar fi apreciat momentul.
Aseară m-a sunat soră-mea să-mi spună că mai rămăseseră doar 2 felii din cheesecake, așa că-mi imaginez că l-au mâncat cu drag.
Din feliuța pe care am degustat-o și eu, am tras următoarele concluzii: consisteța e cremoasă, e suficient de dulce, nu foarte tare, aroma apei de trandafir e delicată (la un moment dat mi-a fost teamă să nu fie prea puternică) și se potrivește cu rodia crănțănicioasă și ușor acrișoară. Pentru mine e o rețetă reușită, pe care o s-o mai prestez și cu alte ocazii.
A! Încă o dată „La mulți aaaaaaaaaaaani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” pentru al meu cumnățel drag! Să ne trăiești și să-ți mai fac multe prăjiturele bune și de acum înainte! :D
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu