Și uite-așa, mă apucă uneori o poftă de ceva bun, dar cum încerc să stau potolită, din motive de probleme obiective de sănătate, nu mă încumet să fac nimic ce ar putea să îmi facă rău. Însă cu poftele nu te pui, nene! Așa că am început să-mi storc materia cenușie de idei, să compilez ceva bun, dar care să nu îmi facă probleme, nici fizice, dar nici de conștiință :P. Și cum încă mă aflam sub amintirea cheesecake-ului făcut, am decis să-mi fac și mie pofta, dar cu o variantă la rece, cu brânză dietetică și un altfel de blat, o să vă povestesc imediat din ce. Partea bună e că se face repede, având în vedere că nu implică cuptorul. Eu recunosc faptul că m-am folosit de robot pentru a amesteca ingredientele, pe de o parte pentru că îl aveam la îndemână și apoi pentru că sinceră să fiu (și nu mă spuneți nimănui :D), nici nu aveam chef să murdăresc nu știu câte boluri, spatule și alte cele implicate în procesul tehnologic. Nu știu câți dintre voi folosesc psyllium, cred că am mai pomenit de el cu câteva ocazii, pentru cei care nu știu și pentru cei ce vor să-și reîmprospăteze memoria, găsiți câteva explicații aici si aici. Am ales să folosesc tărâțele de psyllium pe post de gelifiant, având în vedere că mi se cam terminaseră proviziile de agar-agar (un gelifiant vegetal, eu îl folosesc în loc de gelatină alimentară). Și și-a făcut treaba bine, având în vedere că s-a închegat foarte bine compoziția de brânză. Acum nu știu cât de mult vreți să experimentați cu psyllium, dacă nu sunteți foarte curajoși, renunțați la el și folosiți clasica gelatină, calculând cantitatea pe care trebuie să o folosiți în funcție de cantitatea totală a compoziției (după calculele mele ar fi cam 600g). Dar dacă tot vreți să faceți ceva mai sănătos, dați-i o șansă :).
Ingrediente
Crusta
- pulpa de la 1 cană de migdale pe care le-am folosit la pregătirea laptelui de migdale (găsiți o rețetă aici) pe care le-am uscat în cuptor la temperatură mică aproximativ jumătate de oră sau puteți folosi o cană cu migdale măcinate
- 6 curmale
- 4 linguri ulei de cocos
Le-am amestecat la robot, apoi am presat compoziția pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, cu fund detașabil, pe care apoi am dat-o la frigider până am făcut restul compoziției.
Crema
- 250g brânză de vaci dietetică
- 300g brânză quark (Exquisa)
- 1/4 cană tărâțe de psyllium
- 1 linguriță stevia - îndulcitor lichid (sau 100g zahăr/miere/sirop de agave)
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 linguriță apă de flori de portocal
- segmentele de la o portocală tăiate în bucăți mici și sucul stors de la resturile rămase
Am amestecat (tot cu robotul) toate ingredientele, mai puțin segmentele de portocală pe care le-am adăugat la final și le-am încorporat cu o spatulă. Am scos forma cu blatul de la frigider, am turnat peste crema, am nivelat suprafața cu spatula, am acoperit forma și am dat-o din nou la frigider până a doua zi. Nu e musai să o țineți atât de mult la frigider, doar câteva ore, până se stabilizează crema, dar fiind seară, eu n-am insistat și am preferat să ornez tortulețul a doua zi.
Decor
- segmentele de la o portocală
- frunze de mentă
- ciocolată neagră cu portocală rasă
Am aranjat feliuțele de portocală și frunzele de mentă așa cum vedeți și am ras foarte puțină ciocolată deasupra, puteți fi mai generoși dacă simțiți nevoia, mie mi-a fost suficient.
Cam asta-i toată povestea. Misiune îndeplinită. Mi-am făcut pofta, pentru o perioadă destul de lungă, aș adăuga, având în vedere că e foarte sățios. Eu mai mult de o feliuță n-am putut mânca. A! Dacă nu aveți portocale la îndemână, nu e nici o problemă, folosiți ce fructe aveți. Personal cred că ar merge tare bine și ananasul, dar sunteți liberi să alegeți orice fruct vă place mai mult. :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu