Treceți la conținutul principal

Tort dietetic de brânză cu portocale



     Și uite-așa, mă apucă uneori o poftă de ceva bun, dar cum încerc să stau potolită, din motive de probleme obiective de sănătate, nu mă încumet să fac nimic ce ar putea să îmi facă rău. Însă cu poftele nu te pui, nene! Așa că am început să-mi storc materia cenușie de idei, să compilez ceva bun, dar care să nu îmi facă probleme, nici fizice, dar nici de conștiință :P. Și cum încă mă aflam sub amintirea cheesecake-ului făcut, am decis să-mi fac și mie pofta, dar cu o variantă la rece, cu brânză dietetică și un altfel de blat, o să vă povestesc imediat din ce. Partea bună e că se face repede, având în vedere că nu implică cuptorul. Eu recunosc faptul că m-am folosit de robot pentru a amesteca ingredientele, pe de o parte pentru că îl aveam la îndemână și apoi pentru că sinceră să fiu (și nu mă spuneți nimănui :D), nici nu aveam chef să murdăresc nu știu câte boluri, spatule și alte cele implicate în procesul tehnologic. Nu știu câți dintre voi folosesc psyllium, cred că am mai pomenit de el cu câteva ocazii, pentru cei care nu știu și pentru cei ce vor să-și reîmprospăteze memoria, găsiți câteva explicații aici  si aici. Am ales să folosesc tărâțele de psyllium pe post de gelifiant, având în vedere că mi se cam terminaseră proviziile de agar-agar (un gelifiant vegetal, eu îl folosesc în loc de gelatină alimentară). Și și-a făcut treaba bine, având în vedere că s-a închegat foarte bine compoziția de brânză. Acum nu știu cât de mult vreți să experimentați cu psyllium, dacă nu sunteți foarte curajoși, renunțați la el și folosiți clasica gelatină, calculând cantitatea pe care trebuie să o folosiți în funcție de cantitatea totală a compoziției (după calculele mele ar fi cam 600g). Dar dacă tot vreți să faceți ceva mai sănătos, dați-i o șansă :).

Ingrediente

Crusta
  • pulpa de la 1 cană de migdale pe care le-am folosit la pregătirea laptelui de migdale (găsiți o rețetă aici) pe care le-am uscat în cuptor la temperatură mică aproximativ jumătate de oră sau puteți folosi o cană cu migdale măcinate
  • 6 curmale
  • 4 linguri ulei de cocos
     Le-am amestecat la robot, apoi am presat compoziția pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, cu fund detașabil, pe care apoi am dat-o la frigider până am făcut restul compoziției.

Crema
  • 250g brânză de vaci dietetică
  • 300g brânză quark (Exquisa)
  • 1/4 cană tărâțe de psyllium
  • 1 linguriță stevia - îndulcitor lichid (sau 100g zahăr/miere/sirop de agave)
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 linguriță apă de flori de portocal
  • segmentele de la o portocală tăiate în bucăți mici și sucul stors de la resturile rămase
     Am amestecat (tot cu robotul) toate ingredientele, mai puțin segmentele de portocală pe care le-am adăugat la final și le-am încorporat cu o spatulă. Am scos forma cu blatul de la frigider, am turnat peste crema, am nivelat suprafața cu spatula, am acoperit forma și am dat-o din nou la frigider până a doua zi. Nu e musai să o țineți atât de mult la frigider, doar câteva ore, până se stabilizează crema, dar fiind seară, eu n-am insistat și am preferat să ornez tortulețul a doua zi.

Decor
  • segmentele de la o portocală
  • frunze de mentă
  • ciocolată neagră cu portocală rasă
     Am aranjat feliuțele de portocală și frunzele de mentă așa cum vedeți și am ras foarte puțină ciocolată deasupra, puteți fi mai generoși dacă simțiți nevoia, mie mi-a fost suficient.


     Cam asta-i toată povestea. Misiune îndeplinită. Mi-am făcut pofta, pentru o perioadă destul de lungă, aș adăuga, având în vedere că e foarte sățios. Eu mai mult de o feliuță n-am putut mânca. A! Dacă nu aveți portocale la îndemână, nu e nici o problemă, folosiți ce fructe aveți. Personal cred că ar merge tare bine și ananasul, dar sunteți liberi să alegeți orice fruct vă place mai mult. :)

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...