Treceți la conținutul principal

Madlene cu portocală și glazură de ciocolată


   Mi-am luat formă de silicon pentru madlene, acele prăjiturele moi și pufoase care merg excelent la o cafea sau pur și simplu le poți savura în orice moment ai chef de ceva bun. Se fac repede, se mănâncă și mai repede :)) Eu am preluat rețeta de aici, însă pentru că tot vă spuneam de pasiunea mea pentru combinația portocală-ciocolată, am înlocuit în rețeta originală coaja de lămâie cu coajă de portocală și, după cum vă indică și titlul postului, am mai îmbălsămat minunățiile astea și cu o glazură de ciocolată topită. Am și mâncat, am și dat. Și s-au mâncat. Toate. :P

   Ingrediente
  • 40g unt
  • 100g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 100g zahăr brut
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 ou
  • 30 ml lapte
   Pentru glazură: 75g ciocolată neagră (74% cacao) topită cu o lingură de unt

   Am amestecat făina cu praful de copt și zahărul, apoi am adăugat amestecul din coaja rasă de portocală, ou, vanilie și lapte. Am topit și untul și l-am adăugat câte puțin compoziției, amestecând cu mult sârg și energie constructivă.Am turnat compoziția în forma de madlene (eu n-am uns-o fiind din silicon, dacă aveți o formă normală, trebuie să o ungeți cu unt, să nu se lipească). Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru vreo 10 minute, până au devenit aurii la culoare. Le-am scos din forme și le-am lăsat să se răcescă puțin, apoi le-am înmuiat în glazura de ciocolată și le-am pus pe un grătar să se întărească glazura.
   Au fost yammi rău de tot. Musai să mai fac!
Poftă bună!










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...