Treceți la conținutul principal

Prăjitură aromată cu banane, alune de pădure și stafide



     Pentru de dat, ca de fiecare dată, asta nu înseamnă că n-am gustat și eu și chiar am apreciat la prăjitura asta consistența pufoasă, dar deloc uscată, ci mai degrabă puțin umedă, aromată cât trebuie de ghimbir și scorțișoară și îndulcită cu miere și melasă. Bună, bună, eu am mâncat-o cu cafea după amiază și cu lapte dimineață, restul au mâncat care cum au apucat, unii mai pe înserat, alții mai pe la prânz și s-au lăudat cum că le-a plăcut. Așa o fi! Pot eu să-i contrazic? :P

Ingrediente

  • 275g/2 căni făină (amestec integrală și neagră)
  • 2 lingurițe ghimbir măcinat
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri miere lichidă
  • 2 linguri melasă
  • 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 2 ouă
  • sucul de la o porocală
  • 3 banane coapte bine
  • 1/2 cană stafide
  • 1/2 cană alune de pădure ținute 5 minute la cuptor

     Am amestecat într-un bol făina, condimentele uscate și bicarbonatul, apoi în mijloc am pus uleiul, mierea, melasa, ouăle, sucul de portocală și le-am amestecat bine pe toate. Separat am pisat bananele bine cu furculița, le-am amestecat cu stafidele și alunele de pădure și  le-am adăugat compoziției obținute anterior. Am uns cu puțin ulei și am tapetat o formă cu hârtie de copt, am turnat compoziția și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute. După ce am scos tava am lăsat prăjitura vreo 10 minute, apoi am scos-o și am lăsat-o să se răcească înainte de a o tăia. 
     A ieșit minunea asta aromată de care, după cum vă spuneam, ne-am bucurat toți cei ce am degustat-o :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...