A venit toamna ... de ceva vreme, fie vorba între noi :)), dar eu abia, abia m-am mobilizat să fac câte ceva. Adică să primesc, cu mare grație, de altfel, de la ai mei, ca întotdeauna, murături, dulcețuri, suc de roșii. Nu pentru că nu mă pricep să fac și eu, dar sinceră să fiu, acum, printre schele la geam, moloz, praf și o bucătărie mult prea mică pentru desfășurarea de forțe pe care asemenea operațiuni o cere, mi-a cam pierit cheful. Însă tot n-am putut să mă abțin. Așa că ultima dată când am dat o raită prin piață, am luat și niște prune, cu gândul să fac o tartă, ceva, compot sau ce mi-o mai fi trecut mie prin minte în momentul ăla. Dar ieri m-am gândit să experimentez puțin și după o amplă cercetare în domeniu, am pornit spre bucătărie, încântată nevoie mare de ideea mea. E o rețetă care necesită timp, știam și eu asta, dar mi-am zis că dacă nu termin într-o zi, nu-i bai, mai e și a doua zi. Și cam așa s-a întâmplat. Am fiert gemul vreo 5 ore ieri, azi dimineață l-am mai lăsat vreo oră și jumătate. Ca să fie temperatura constantă, eu l-am făcut la cuptor, într-o oală de lut, cu capac. Dintr-un kilogram și jumătate de prune (cântărite fără sâmburi) mi-a ieșit un borcan de aproximativ 600 de grame cu gem.
Am spălat și curățat de sâmburi 1,5kg prune coapte bine și le-am pus în oala de lut, cu 1/2 cană de apă, 2 bucăți de anason stelat, am pus capacul și le-am dat la cuptorul încins la 170-180 grade C, amestecând în primele 4 ore cam la jumătate de oră, apoi mai des, pe măsură ce compoziția a început să se îngroașe. După cum vă spuneam, eu ieri am lăsat gemul să fiarbă cam 5 ore, însă pentru că m-am apucat târziu, se făcuse deja noapte și îmi era cam somn, așa că am oprit focul, am scos capacul, am pus un tifon deasupra și am lăsat oala în cuptor până azi dimineață, când am aprins din nou focul și l-am mai lăsat circa o oră și jumătate, până când a stat lingurița în picioare când am pus-o în gem :)).
Cu o jumătate de oră înainte să sting focul, am pus cam o cană de migdale pe care le-am copt 10 minute în cuptor și apoi le-am tăiat mare și am mai adăugat 2 linguri cu lichior de portocale (Cointreau).
Am pregătit și borcanul (inițial am pregătit două, însă am umplut numai unul dintre ele) - procedee de sterilizare sunt multe, eu spăl foarte bine borcanele și capacele cu detergent, în apă fierbinte, le clătesc bine, bine în câteva ape, apoi le pun într-o tavă, pe un grătar, în cuptorul încins la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute și le scot tot pe un grătar. Am umplut un borcan cu gemul încă fierbinte, am pus capacul și am întors borcanul cu susul în jos și l-am lăsat așa vreo 5 minute. Apoi l-am înfășurat într-un prosop și l-am lăsat să se răcească încet.
Cam ăsta ar fi procedeul general, eu una nu cred că o să țină prea mult borcanul ăsta de gem, că am lăsat puțin la degustare și mi-a cam plăcut ... mult de tot :P. Deci și prin urmare, cred că mâine dimineață mai fac o excursie la piață și mai iau niște prune, mai multe de data asta, că mă gândesc să mai fac și cadou vreo câteva borcane. Ar fi frumos, nu? :)
Poftă bună!
![]() |
Să nu mă acuze cineva de minciună, chiar așa stă lingurița în gem :D |
Edit: O fi un semn, că tocmai ce am văzut un minunat concurs realizat de The Foodie Family și Flanco și am spus că merită o încercare, nu? :) Dacă vreți să vedeți mai multe despre concurs, mergeți aici. O zi frumoasă!
Comentarii
Trimiteți un comentariu