Treceți la conținutul principal

Muffins cu prune


     Am făcut suficient gem pentru iarnă, am mai făcut și câteva borcane cu zacuscă, murături și alte dulcețuri, după cum vă spuneam, mi-a donat cu generozitate familionul, așa că vreau să mă bucur acum de dulceața fructelor de sezon, căci în curând voi rămâne numai cu amintirea lor. Da, știu, găsesc la magazin și în toiul iernii fructe, dar am mai experimentat și eu, una, nu sunt dispusă să plătesc mult prea mult pentru ceva cu gust „identic natural”, metaforic vorbind :). Și așa că m-am înarmat cu rucsacul de cumpărături în spate și am mai dat o raită prin piață, înarmându-mă cu mere, prune și dovleac - aromate, parfumate, colorate, o încântare, daruri ale unei toamne generoase. Am savurat cât am savurat, dar a venit întrebarea firească: așa, și acum ce mai fac? Ceva bun, bineînțeles :P. Și răsfoind prin biblioteca mea gastronomică, am dat peste cărticica cu rețete de muffins. Cu prune n-am găsit, dar am găsit una cu caise și mi-am zis că merge să improvizez. Am mai făcut modificări pe ici, pe colo, dar la final ... moaaaaaaa! Ori n-am mai făcut eu de multă vreme muffins și-mi era prea poftă, ori chiar au ieșit cum nici nu m-aș fi așteptat, umflățele, moi, parfumate ... hmmmmmmm ... da, recunosc, am ras 3 bucăți pe nerăsuflate, rușine să-mi fie :D. Dar erau prea bune, zău! 

Ingrediente

  • 2/3 cană făină standard
  • 1/3 cană făină de migdale
  • 1 și 1/4  linguriță praf de copt
  • 2 ouă
  • 7 linguri iaurt (eu am folosit Olympus grecesc 2% grăsime)
  • 4 linguri îndulcitor stevia granule (sau puteți folosi zahăr brun, rețeta originală dădea 7 linguri de zahăr, mie mi se pare mult prea mult, având în vedere faptul că și prunele sunt dulci, dar preferința personală nu se dispută, așa că simțiți-vă liberi să puneți cât vreți, în limitele 4-7 linguri zahăr sau alt substitut)
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 6 prune tocate
  • 1 lingură Cointreau (lichior de portocale)
  • 1 linguriță extract de migdale
  • 1 lingură făină de migdale
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • 2/3 cană smântână (12% grăsime)
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 6 prune tăiate în jumătate
     Făina se amestecă cu praful de copt și prunele tocate. Separat se amestecă ouăle cu iaurtul, îndulcitorul (zahărul), uleiul, lichiorul de portocale, extractul de migdale. Se adaugă amestecul peste amestecul de făină și se omogenizează. Se unge forma de brioșe sau se pun forme de hârtie și se umplu trei sferturi. Se amestecă restul de ingrediente (smântâna, oul, făina de migdale, fulgii de migdale și extractul de vanilie) și se umplu formele, deasupra se așează câte o jumătate de prună. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (verificați cu scobitoarea daco sunt coapte). Se scot din cuptor, se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scot pe un grilaj și se lasă la răcit. 

    Nu le mai laud încă o dată, să nu vă plictisesc, dar vă spun că a mai mers una de minune cu o ceașcă de cafea cu scortisoară. Și am auzit în capul meu refrenul: „ what a wanderful world ...”. :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...