Și vine câte o zi mohorâtă la sfârșit de săptămână și toate planurile mele de plimbare se duuuuc hăt departe și mă apucă o jale de nici nu-mi vine să mă scol din pat. După eforturi susținute îmi fac curaj și în timp ce clocotește apa pe foc pentru cafea, hrănesc bubulina și încerc să mă trezesc și mă gândesc ce să mănânc. Nu e nici foarte dimineață, dar nici nu-i prânz, parcă vreau ceva bun și dulce, că vremea de afară îmi cere cu insistență ceva de ridicat moralul. Și vag îmi aduc aminte că aveam un plan pentru dimineața asta. Fiind sâmbătă ziua de hrănit maiaua, o parte, ca de fiecare dată, a fost sacrificată pentru un bine mai mare, de data asta m-am gândit la niște clătite mici, mieroase, înmiresmate cu coajă de portocală și cu niște mac crănțănicios, scăldate într-un sos de afine delicios, cu miere și un strop de limoncello, așa, de aromă. De cu seară am făcut aluatul, pe care l-am lăsat să crească încet la frigider, peste noapte, a doua zi am copt clătitele și am făcut sosul înmiresmat. Inutil să vă spun, până la ședința foto au dispărut câteva clătituțe, așa goale, mai apoi am mai atacat câteva și cu sos, să nu ratez nici o fărâmă de bunătate. Și s-a făcut ziua frumoasă ... și asta a fost povestea unei zile mohorâte care a devenit minunată, în ciuda vremii mohorâte, datorită unor clătite mici, aromate, delicioase :).
Ingrediente
- 60g maia 100% hidratare, hrănită*
- 85g făină integrală de ovăz
- 2 ouă
- 50g miere
- 100ml lapte
- 2 linguri mac
- coaja rasă de la o lămâie
* în lipsă de maia, dacă vreți să vă bucurați de rețeta asta minunată, puneți mai multă făină (cam 120g, poate mai mult, cât să obțineți o compoziție mai groasă decât cea de la clătitele obișnuite) și adăugați o linguriță praf de copt.
Am amestecat toate ingredientele, am acoperit vasul și l-am lăsat la frigider peste noapte. A doua zi am scos vasul din frigider și l-am mai lăsat la temperatura camerei cam jumătate de oră, apoi am copt clătitele în tigaia unsă cu puțin unt. Până să fac sosul le-am ținut la cald, pe aragaz, cuptorul meu fiind pus în funcțiune, pentru că vroiam să fac și niște pește.
Sos de afine
- 1 cană cu afine (eu am avut congelate, dar le-am lăsat în frigider peste noapte să se dezghețe)
- 1 lingură plină cu miere
- 2 linguri apă
- sucul de la jumătate de lămâie
- 1 lingură limoncello
Le-am pus pe toate într-o cratiță cu fund mai gros, le-am lăsat pe foc mediu cam 5 minute, până s-a topit mierea și s-a legat puțin sosul. L-am turnat așa, cald, peste clătite.
Și chiar dacă a fost un sfârșit de săptămână mohorât, m-am bucurat să găsesc la chioșcul de flori liliac și a fost un alt motiv pentru a mi se însenina ziua. Flori frumoase, răsfăț în farfurie, cui îi mai pasă de o zi urâtă? A! Și puneți lângă și o cafea condimentată sau un ceai aromat și bucurați-vă de micile lucruri frumoase din jurul vostru în fiecare zi! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu