Am ieșit cu iepurașul la ... mâncat! :)) Păi cum să fie Paște fără iepurași, chiar din morcovi făcut, o bunătate de tortuleț, amuzant ca formă, delicios la gust, unde mai pui că e și mai ușurel. Nu e musai să-l faceți doar cu ocazia sărătorilor, e un dulce potrivit pentru orice ocazie și în orice formă. Eu l-am testat și re-testat și o să-l mai fac cât de curând, poate sub altă formă, pentru că mi-a plăcut foarte, foarte mult. Zău că da! :)
Ingrediente
- 200g făină integrală
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță mix de condimente măcinate (cardamon, scorțișoară, anason stelat, cuișoare, ienibahar, piper negru)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 3 căni morcovi rași
- 4 ouă
- 100ml ulei de floarea soarelui
- 100g miere
- 50g melasă
- 100g lapte bătut
- 1/2 cană stafide înmuiate în rom
- 1/2 cană migdale rumenite la cuptor tocate mai mare
- 1 lingură rom
- 2 linguri apă de portocal
Am amestecat într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele și scorțișoara măcinată. Separat am amestecat ouăle, uleiul, mierea, melasa și laptele bătut și le-am adăugat amestecului de făină. Cu o spatulă le-am omogenizat puțin, apoi am adăugat morcovii rași, stafidele scurse de rom și migdalele. Le-am încorporat, apoi amestecul l-am turnat într-o formă pătrată (20/20) și într-o formă de silicon cu model de iepure. Le-am pus pe o tavă și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. Forma de iepure fiind mai mică, tortulețul a fost gata mai repede, cam după 40 de minute am scos forma din cuptor și am verificat cu o scobitoare dacă e gata. Forma cealaltă a stat în plus cam 25 de minute, în total a stat cam o oră și 5-10 minute, aplicând tot testul cu scobitoarea să văd dacă e coaptă. Le-am lăsat să se răcorească vreo 10 minute, apoi am înțepat suprafața torturilor cu scobitoarea și am îmbibat cu pensula amestecul obținut din rom și apa de portocale. Puteți încorpora cele 2 ingrediente la început, direct cu ingredientele umede, însă eu am vrut să se simtă mai puternic aroma lor, așa că am ales varianta cu îmbibatul la final, cât erau torturile încă mai calde. Am lăsat să se răcească cele 2 tortulețe complet, apoi le-am scos din forme și le-am aplicat următoarea glazură.
Glazura
- 2 cutii cremă de brânză (eu am avut o cremă de brânză slabă)
- 1-2 linguri cu miere (sau zahăr brun pudră)
- 1 lingură apă de flori de portocali
- coaja rasă de la o portocală
Le-am amestecat bine pe toate cu mixerul și am aplicat glazura mai întâi peste tortul pătrat, cam 2/3 din glazură, pe care l-am și folosit ca bază pentru tot ansamblul, apoi am pus iepurele deasupra și cu grijă l-am decorat și pe el cu restul de glazură. Am presărat niște zahăr colorat pentru botic, urechi și alte elemente ornamentale. Bine e să ornați torturile exact înainte de a le servi, căci altfel se mai întărește glazura și nu mai arată foarte frumușel :).
De bun e foarte bun, de arătos, e arătos și amuzant, cei mici se vor bucura să vadă tortul iepuraș pe masă, dar puteți folosi compoziția (înjumătățită, dacă nu aveți suficiente forme) pentru a face niște muffinși gustoși sau puteți coace compoziția în forme de chec, în forme rotunde, ce aveți la îndemână și în ce formă vă e mai comod. E o compoziție bogată, parfumată, gustoasă și sănătoasă! Spor dacă o faceți și ...
Poftă bună!
Și iepurașul s-a dat mai aproape să guste bunătatea asta ;) |
Comentarii
Trimiteți un comentariu