Treceți la conținutul principal

Pâine cu mălai


   Și ca să fie și ceva nou și pentru că îmi place mălaiul, m-am gândit să încerc și altceva în afară de mămăliga tradițională, la care nu am de gând să renunț, dar mai variez și eu să nu mă plăctisesc :D

   Ingrediente
  • 40g/3 linguri unt
  • 420ml/2 căni lapte
  • 3 ouă
  • 60g / 3 linguri ulei (de rapiță am folosit eu)
  • 1 cutie boabe de porumb scurse bine și pe care le-am rumenit puțin într-o tigaie pe foc, fără ulei
  • 1 ardei iute curățat de semințe și nervuri și tocat mărunt (în rețetă spunea că e opțional, așa vă spun și eu)
  • 3 1/2 lingurițe praf de copt
  • 3 lingurițe zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 180g/ 1 1/4 căni mălai
  • 70g/ 1/2 cană făină albă 
   Laptele ușor încălzit l-am amestecat cu ouăle bătute, uleiul de rapiță, apoi am adăugat boabele de porumb și ardeiul iute tocat. Separat am amestecat mălaiul cu făina, sarea, zahărul, praful de copt și apoi am combinat cele două compoziții ușor, nu foarte mult. Într-o tavă am pus untul și am dat tava la cuptor să se topească untul, apoi am scos-o și am turnat compoziția . Am dat tava la cuptorul preîncălzit  la 180 de grade C pentru aproximativ 45 de minute, până a căpătat o culoare aurie și marginile au început să se strângă înspre interior. 
Bună, dom'le, bună! Să văd ce spun și alții ;) Dar pentru mine o să mai fac, pentru că mie îmi place mult de tot! Parol! Dacă vă spun că am mâncat după ce s-a mai răcorit puțin vreo 4 bucăți mă credeți? ;;) Și aș fi terminat toată tava, dar ora târzie din noapte m-a oprit :P O puteți mânca așa, simplă sau, cum mă gândesc eu să o mănânc mâine, cu brânză sau poate cu mazărea pe care o s-o fac. Oricum, o să mănânc!
Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...