Așa, de sărbători și pentru chocoholica din mine :D. E o rețetă un pic mai diferită față de cele tradiționale, pe care am găsit-o într-o cărticică tare dragă mie, „The Modern Baker”, a lui Nick Malgieri. Am mai făcut câteva modificări, dar în principiu am urmat ideea de bază de la rețeta Chocolate Babka Loaf.
Ingrediente
Aluat
- 2 cuburi drojdie proaspătă
- 1 cană și 1/4 lapte încălzit (la 45 grade C)
- 113g unt topit și răcit puțin
- 1/2 cană zahăr brun
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 3 ouă
- 4 căni făină (neagră am avut eu)
- coaja rasă de la 1 portocală și o lămâie
Am pus drojdia cu puțin lapte cald și puțin zahăr într-un bol, până s-a lichefiat drojdia și a început se facă o spumă deasupra. Am adăugat restul de lapte, zahărul, sarea, ouăle, vanilia și coaja rasă de portocală și lămâie. Am cernut făina și am făcut o gropiță în mijloc unde am turnat amestecul cu drojdie și am amestecat, până a început să se adune compoziția și am frământat aluatul format cam un sfert de oră, până aluatul a devenit elastic. Am pus aluatul într-un vas uns cu unt topit, astfel încât să fie acoperit de unt peste tot, am acoperit vasul cu folie alimentară și l-am dat la frigider cam o oră și jumătate. Între timp am preparat umplutura.
Umplutură
- 225g ciocolată neagră tocată mare
- 1/2 cană zahăr brun
- 1/2 cană nucă tocată mare
- 1 lingură cacao
Am amestecat în blender ingredientele și le-am pus într-un bol pe care l-am lăsat deoparte până a fost gata aluatul.
După ce a stat la frigider aluatul, l-am scos și l-am pus pe suprafața de lucru pe care am presărat făină și l-am întins în formă de dreptunghi. Am pus umplutura pe toată suprafața aluatului pe care mai apoi l-am rulat cu grijă, să nu pierd compoziția de umplutură. Am pus sulul astfel obținut în forma unsă cu unt din belșug, am lăsat să mai crească (acoperit fiind cozonacul meu cu o folie alimentară unsă cu unt) în bucătărie, la căldură, aproape 2 ore. L-am uns cu unt și am dat cozonacul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam o oră, până s-a rumenit. L-am scos, l-am mai uns cu nițel unt, l-am lăsat în formă vreo 10 minute și apoi l-am lăsat să se răcescă pe o parte, să nu se tuflească. A doua zi l-am înfofolit în folie de plastic și l-am ținut în cămară, la răcoare, până l-am executat.
Mie mi-a plăcut (și eu nu sunt fan cozonac), a mers de minune cu lapte de dimineață și am mai executat o felie și azi la gustare. Mai fac de Paște și o să încerc și altă umplutură. Dacă vă uitați la poze, să nu intrați în panică pentru faptul că nu e alb, n-are cum să fie alb că doar am folosit făină neagră :)). Dar să știți că e gustos, pe cuvântul meu, dar dacă vă deranjează culoarea, folosiți făină albă, nu-i bai. Tot așa se face și va fi la fel de bun :).
Sărbători fericite!
și
Pofă bună!
M-ai dat gata cu cele 113(!!!) grame de unt... Sarbatori fericite si bucatareala cu spor in continuare ca urmeaza Revelionul!
RăspundețiȘtergere:)) Mai, atat zice la conversia a 1/2 stick de unt, ca stick-ul de unt la noi nu exista, asa ca uite de aia e bun in casa omului si un cantar de bucatarie (ca tot a venit Mosul, putea fi un cadou potrivit :P). Mercic de urari, sarbatori minunate si voua si da, trebuie sa-mi fac planul si de Revelion :D.
Ștergere