Pentru că așa știu eu să dăruiesc un cadou ... două ... câte pot :)) Au tot fost aniversări fel de fel în jurul meu, oameni dragi mie, așa că am găsit nimerit să-i răsplătesc pentru prezența lor în viața mea cu ceva bun :) Și unul dintre ceva-urile bune pe care m-am avântat să-l pregătesc a fost acest superb tort de lămâie și migdale, delicat și parfumat, răcoritor, ca o adiere de vară (uite că mă apucă nostalgia verii acum, când dă să cadă zăpada pe afară :)) ).
Recunosc faptul că am dedicat întraga săptămână ce a trecut preparatelor dulci cu lămâie, nu mă întrebați, nu știu ce m-a apucat, dar din aceeași serie au mai ieșit din cuptor și niște fursecuri cu cremă de lămâie, niște macarons cu cremă de lămâie și, revenind la tema de astăzi, minunatul tort cu lămâie.
Ingrediente pentru blat
- 200g unt la temperatura camerei
- 175g zahăr brun
- 3 ouă mari
- 200g făină
- 1 linguriță praf de copt
- coaja de la 2 lămâi
Ingrediente pentru cremă
- 2 gălbenușuri
- 75g zahăr brun
- 50g unt
- 2 lămâi, suc și coajă rasă
- 1/3 cană migdale măcinate
- 1 cutie mică mascarpone (250g)
Pentru blat am bătut spumă untul cu zahărul și coaja de lămâie, cu mixerul, până s-au combinat bine și compoziția și-a dublat volumul. Apoi, pe rând, am turnat ouăle, având grijă să mixez bine după adăugarea fiecărui ou, astfel încât să se amestece complet. La final, am adăugat făina amestecată cu praful de copt, încorporând-o cu grijă, cu o spatulă mare. Am pus compoziția în forma de tort (eu am folosit una de silicon, așa că nu am avut nevoie să o tapetez, dar pentru o altă formă, ungeți-o cu puțin unt și tapetați-o cu făină) cu diametru de 22cm (puteți folosi o tavă cu diametrul de 20 de cm, va ieși puțin mai înalt) și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru cam 40 de minute (verificați, totuși, cu o scobitoare). Am scos tava din cuptor și am lăsat să se răcească pe un grilaj, apoi, când a fost complet răcit, am tăiat blatul în două.
Pentru cremă, am amestecat pe bain marie gălbenușurile cu zahărul, sucul și coaja rasă de la lămâi până s-a topit zahărul și compoziția a început să se îngroașe. Am dat-o la o parte, am strecurat-o, pentru a obține o cremă fină și am adăugat untul, amestecând bine, până la omogenizare. Apoi am lăsat-o să se răcească. Când s-a răcit, am amestecat-o cu migdalele măcinate și mascarponele.
Am turnat jumătate din cremă pe unul dintre blaturi, am pus celălalt blat deasupra și am ornat cu cealaltă jumătate de cremă și am mai presărat câțiva fulgi de migdale și fâșii din coajă de lămâie.
A fost apreciat, savurat și n-a mai rămas nici o bucățică. Misiune îndeplinită!
Eu vi-l recomand pentru sărbătorile acestea, cred că e o alegere bună, un desert răcoritor, ușor, să mai compenseze bogăția preparatelor din carne de porc. Părerea mea! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu