Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ghimbir de 3x


     Pentru că îmi place ghimbirul, de aceea :P . Și pentru că se potrivesc atât de bine cu sezonul ăsta, cel puțin asta e impresia mea. Și merg de minune cu o ciocolată caldă, din aceea cu ciocolată neagră, nu cu cacao, cu un strop de scorțișoară și un praf de piper ;). Dar să nu o iau pe cărările patriei și să mă întorc cu grație la minunatele fursecuri. Cu ghimbir în 3 sortimente: măcinat, confiat și rădăcină. Și cu melasă ... neagră ... din trestie de zahăr.
     Am amestecat într-un bol 2 căni cu făină integrală cu 2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță sare și 3 lingurițe ghimbir măcinat. Separat am amestecat 170g unt la temperatura camerei cu 2 linguri generoase de melasă, 1 ou, 1 linguriță rădăcină de ghimbir curățată și dată pe răzătoarea mică, 2 linguri de ghimbir confiat tocate foarte mărunt și 2 linguri cu miere de albine fluidă. Apoi am amestecat cele 2 compoziții până am obținut o pastă omogenă. Am luat cu o lingură din aluat și l-am modelat în formă de bile, pe care le-am trecut prin zahăr brut granulat (merge și zahărul de tip demerara sau orice zahăr preferați, dar cu cristale mai mari) și le-am pus în tavă pe hârtie de copt, la distanță de circa 2cm unele de altele, aplatizându-le ușor cu fundul unui pahar. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 15-20 de minute. Le-am scos și le-am lăsat să se răcească pe un grilaj, apoi le-am depozitat într-o cutie închisă ermetic.
     Am mâncat, am și dat, s-au mâncat, au plăcut. Ce să vă mai zic? Sunt bogate, parfumate și suficient de dulci și cu siguranță merită încercate, că tot sunt de sezon :).

Poftă bună!


Comentarii

  1. De cand voiam reteta asta! Maine o incerc, sper sa gasesc ghimbir in Norvegia, desi nu stiu cum i se zice pe aici :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta gasesti :). Sunt super gustosi, condimentati, merg de minune cu lapte sau cafea. Am gasit cuvantul asta la traducere pentru ghimbir - Ingefær. Bafta sa gasesti si sa-mi spui cum ti-au iesit :)

      Ștergere
  2. Cam câți biscuiți ies din cantitățile de mai sus?
    Daniel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniel, nu mai tin minte, cred ca vreo 2 tavi, in jur de 30 de fursecuri. Dar acum depinde si de dimensiunile pe care le faci. Poti face si niste fursecuri mai mari. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...