Ieri am facut un pui la cuptor demențial, cu unt, busuioc și usturoi, stropit cu vin spumant sec (mi se terminase stocul de vin alb). În schimb, am reușit să-mi distrug pâinea, am vărsat vasul în care pusesem aluatul și, bineînțeles, mi s-a scurs pe jos :(( . Noaptea a culminat cu o insomnie pe cinste, de mai aveam un pic și mă apucam de făcut altă pâine, dar m-am abținut, căci după lupte care au durat până la orele 4 ale dimineții, s-a arătat și tov. Ene, responsabil cu somnul cel dulce și liniștit. Așa că azi m-am trezit cu un chef de viață de numa'! Și cum să ma mai activez eu, dacă nu la bucătărie? :)) Măi, nene, locul ăsta îmi dă energie și bucătăreala mă ține departe de orice gânduri negre aș avea! Deci, setată pe mod turbo - căci cafeaua în cazul ăsta abia, abia și-a făcut efectul, cred că somnul insuficient m-a mișcat cu așa talent - m-am apucat de treabă. Cercetat frigiderul ... găsit 5 bucăți dovlecei pe care vroiam să-i execut ieri, dar cu puiul și pâinea și alte activități casnice n-am mai apucat. Cum pui n-aveam chef să mănânc, un prânz vegetarian mi s-a părut o alegere mai mult decât potrivită. Meniul: chiftele de dovlecei cu brânză feta, o salată de roșii cu mentă și usturoi și un sos de iaurt cu ardei iute, iar pe lângă, pâinică proaspătă (50% făină speltă).
Chiftele de dovlecei
- 5 dovlecei de mărime medie, rași pe răzătoarea mare, sărați și scurși bine (eu am folosit o bucată de tifon pe care o am pregătită special pentru astfel de situații)
- 1 cană brânză Horezu fărâmițată cu robotul (sau dată de răzătoarea mică)
- 2 ouă
- 1/2 cană semințe de cânepă (eu nu am vrut să folosesc pesmet sau făină, în plus, semințele de cânepă sunt o bună sursă de acizi grași omega3 și omega6 și de minerale, găsiți mai multe informații aici)
- 200g brânză feta mărunțită
- o legătură ceapă verde*
- 4 căței de usturoi*
- o legătură mărar*
- câteva frunze de mentă proaspătă*
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță chimion (cumin) măcinat
* pe astea le-am pus în robot și le-am tocat mărunt
Am amestecat toate ingredientele, am încins o tigaie non-aderentă și am stropit-o cu puțin ulei de măsline (lucru pe care l-am mai făcut la încă vreo 2 ture de chiftele, după care nu am mai pus deloc, au ieșit la fel de bine, dar - repet - tigaia mea e una non-aderentă), am luat cu lingura din compoziție și am pus-o în tigaie, la foc potrivit, mic spre mediu, întorcându-le astfel încât să le rămână forma cât de cât intactă și să se coacă bine, cam 7-8 minute. Le-am scos și le-am pus deoparte la cald până am făcut și restul de acompaniamente.
Sos de iaurt cu ardei iuți
- 300g iaurt grecesc (eu am folosit Olympus 2% grăsime)
- 5 bucăți ardei iute roșu, curățați de semințe și tocați mărunt (eu am avut de la borcan, murați, erau mici, dacă folosiți ardei iute roșu proaspăt, 2 sunt suficienți)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriță sare
- 2-3 picături sos tabasco
- coaja rasă de la o lămâie
Salată de roșii
- 4 roșii (eu am folosit un amestec de roșii galbene și roșii)
- 10 frunze proaspete de mentă
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură ulei de măsline
- 1linguriță sos de rodii (dacă nu aveți, zeamă de lămâie)
După cum v-am menționat, am avut și o pâinică prospăt scoasă din cuptor (mă rog, mașina de pâine, căci după fiasco-ul de ieri cu pâinea cea bună cu maia n-am mai avut timp să pregătesc una la fel, așa că am apelat la mașina mea de făcut pâine pe care am cam abandonat-o, dar care mi-a rămas fideluță și a făcut pâinica asta bună, cu 50% făină speltă, 50% făină albă, drojdie, lapte, unt, miere și sare - bună, bunuță). Și bune au fost toate, aromate și gustoase, un prânz mai ușurel, dar pe care l-aș lua oricând, cu la fel de mare poftă. :)
Poftă bună!
Ah, ce bine arata!
RăspundețiȘtergereEu le recomand cu mare drag! :)
Ștergere