O rețetă de inspirație marocană, adaptată la ce aveam la îndemână prin bucătărie :P. Dar a ieșit o minunăție, condimentată, aromată, fragedă și nu spun asta numai eu, am martori :D. Și e chiar simplu de făcut, partea cea mai frumoasă, e bună de prânz la sfârșit de săptămână, de cină, când n-ai timp să bibilești nu știu ce fel sofisticat, dar parcă n-ai vrea nici o simplă bucată de carne friptă pe grătar. Dacă nu vă plac condimentele prea mult, nu v-o recomand, dacă n-o vreți prea picantă, mai reduceți din cantitatea de piper chayenne/chilli sau înlocuiți-l cu piper normal.
Ingrediente
- carne de pui, de țară, preferabil, cu tot cu piele, însă îndepărtați ce e în exces (dacă facețí o cantitate mai mare puteți tăia un pui întreg în bucăți, eu am folosit pulpele, superioare și inferioare și o bucată de piept)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă roșie mai mare
- 4 căței de usturoi
- 1/2 linguriță ghimbir
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță sumac
- 1/2 linguriță piper chayenne/chilli
- 1/2 linguriță piper cu lămâie
- 1/2 linguriță chimion măcinat (cumin)
- 1/2 linguriță sare
- 300g măsline verzi umplute cu migdale (eu am luat de la Lidl)
- 1 lămâie murată (eu am venit cu o găletușă plină de lămâi murate din Maroc 😁. Acum nah, nu toată lumea are așa ceva prin casă, știu, dar puteți căuta la magazinele arăbești)
În primul rând și înainte de toate, am pornit cuptorul la 180 de grade C.
Carnea, spălată și ștearsă de excesul de apă cu prosoape de bucătărie, am rumenit-o în ulei de măsline într-o tigaie de fontă, apoi am scos-o și am pus-o într-un vas termorezistent, am acoperit-o și am lăsat-o deoparte, pe aragaz, la căldură. În ce a rămas în tigaie am pus ceapa și usturoiul tocate mărunt, condimentele și le-am călit cam un minut, amestecând cu o lingură de lemn, am adăugat lămâia murată tocată bucăți mici și măslinele, le-am mai lăsat 1 minut și în cele din urmă am pus peste amestec aproximativ 1 cană cu apă (dacă aveți la îndemână, puneți supă de pui, iese și mai aromată). Peste bucățile de pui am turnat sosul de măsline, am acoperit vasul cu folie de aluminiu și am dat vasul la cuptorul preîncălzit pentru o oră și jumătate spre două. Cam după o oră și un sfert am dat la o parte folia de aluminiu. Din când în când am mai luat din sosul din vas și am turnat peste carne. Nu-i musai dacă nu aveți timp să o lăsați așa de mult, dacă aveți pui din comerț se face și mai repede, verificați carnea și când e gata scoateți vasul din cuptor și acoperiți-l. Dacă aveți un vas tajine și mai bine, folosiți-l cu încredere!
L-am servit cu cuscus integral în care am adăugat cu generozitate pătrunjel tocat. Puteți să faceți și o salată, cu salată verde, roșii, castraveți, ceapă verde și alte ingrediente care vă plac. Carnea a ieșit super fragedă, se desprindea de pe os, condimentele l-au asezonat numai bine și lămâia murată și măslinele i-au dat și mai multă savoare. Bun, bun, bun! Mai fac! :)
Poftă bună!
Tocmai am bagat minunatia asta aromata la cuptor...
RăspundețiȘtergereSa o mancati cu placere si sa va fie de bine! :)
Ștergere