Am văzut eu la o emisiune cum un mare patiser promova un tort de nuntă format din mini-torturi și mi-am zis în sinea sinelui meu - „iete ia, o idee bună, să nu se supere omul că celălalt a primit o porție mai mică sau mai mare, nu mai faci mizerie” și alte gânduri practice derivate de la o așa abordare logică - kind of. Și-așa se face că m-am apucat de făcut mini prăjiturelele astea, de dus ca și parte de cadou de „La mulți ani!” pentru o dragă prietenă, iubitoare de prăjituri cu cremă albă și cu fructe. Victoria sponge cake e o prăjitură simplă dar aromată, cu blat bogat, cu unt, pufos, cu umplutură de frișcă și gem de fructe de pădure (căpșune sau zmeură), peste care se ninge zahăr pudră. E o prăjitură delicată și parfumată, bună pentru o după amiază cu prietenii, lângă un ceai aromat, sau chiar și o cafea orientală, cu cardamon.
Ingrediente (pentru 10 prăjituri)
Blat
- 175g unt nesărat moale
- 175g zahăr
- 175g făină amestecată cu 1 linguriță și 1/2 cu praf de copt și un vârf de cuțit cu sare
- 2 ouă mari
- 1 lingură extract de vanilie
Am bătut cu mixerul untul și zahărul până am obținut o spumă aerată, am adăugat pe rând ouăle, am pus și extractul de vanilie și am mixat bine, bine, să se omogenizeze. Îm momentul ăsta am lăsat la o parte mixerul și am încorporat amestecul de făină cu o spatulă. E o chestie cu amestecatul făinii și mereu se atrage atenția în rețete să nu se amestece în exces, ci doar până când compoziția e omogenă, altfel, riscăm o textură greoaie și cam pietroasă, în locul unei prăjiturici delicate și pufoase. De asta am ales să amestec făina cu spatula și nu cu mixerul, pentru a evita amestecatul în exces. În tava de brioșe, în care am pus forme de hârtie, cu lingura de înghețată am pus din compoziție până s-au umplut formele și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute, trecând cu grație testul cu scobitoarea. Am mai lăsat vreo 5 minute prăjiturelele în formă, apoi le-am scos și le-am lăsat să se răcească. Între timp am pregătit crema și sosul de zmeură.
Crema mascarpone
- 1/2 cutie mascarpone (cam 125g)
- 2 linguri miere
- 1 linguriță Cointreau (licior de portocale, dacă vă lipsește din dotare, merge și suc proaspăt stors de la o portocală și coajă rasă)
Le-am amestecat pe toate bine, până la omogenizare.
Sosul de zmeură
- 1 cană zmeură
- 1 lingură cu vârf zahăr (eu am pus zahăr brut tip melasă)
- 1/2 baton vanilie tăiat în 2 pe lungime
- 1 linguriță suc de lămâie proaspăt stors
Le-am pus pe toate pe foc, le-am amestecat și am lăsat sosul să fiarbă vreun sfert de oră, 20 de minute la foc mic, până a început să se îngroașe, apoi l-am dat deoparte să se răcească. Dacă vreți un sos fin, treceți sosul printr-o sită, eu una l-am lăsat așa, pentru că îmi place să simt și bucățile de fruct, dacă vroiam ceva fin, sinceră să fiu foloseam un gem de zmeură gata făcut.
Când s-au răcit toate cele, am asamblat prăjiturelele. Le-am tăiat în două (pe orizontală), am pus din crema mascarpone pe o parte, pe cealaltă sos de zmeură și le-am unit, la final le-am pudrat cu zahăr pudră și le-am mai decorat cu zmeură proaspătă.
Bune, bune, le-am donat, le-am mâncat, au fost apreciate și ne-am veselit cu toții într-o după amiază/seară de sărbătoare. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu