Treceți la conținutul principal

Pâine cu mălai și ardei iute



      E o variantă mai bogată a pâinii cu mălai pe care am făcut-o acum ceva vreme, cu maia, poate fi un fel de mâncare de sine stătător, o gustare savuroasă sau poate acompania un chilli (cu carne sau vegetarian), o tocăniță. Oricum ați mânca-o, pâinea asta e savuroasă. Părerea mea! 

Ingrediente
  • 1 cană maia 100% hidratare de la frigider (a mea fusese hrănită cu o zi înainte)/ pentru cine nu are maia, puneți  1/2 de cană făină intergală și 1/2 de cană lapte în plus, o linguriță bicarbonat de sodiu și 2 lingurițe praf de copt
  • 1 și 1/2 cană mălai
  • 1 cană făină integrală
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1 cană lapte
  • 50g unt topit + 20g pentru uns formele
  • 2 ouă
  • 50g brânză Horezu dată pe răzătoarea mică
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 1 ardei iute curățat de semințe și tăiat mărunt
  • boabele de la 2 știuleți de porumb
     Se amestecă toate ingredientele. Eu am folosit de data asta forma de brioșe, să am porții individuale. Puteți pune fără nici o problemă pâinea la copt în tavă (una mai înaltă puțin) sau într-o formă de chec. Înainte de a pune compoziția în tava de brioșe, am pus puțin unt în fiecare dintre formele din tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C, până s-a topit untul, apoi am uns fiecare dintre forme cu o pensulă, folosind untul topit, apoi cu o lingură am pus din compoziție în forme și am dat tava la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră, cel mult 40 de minute (am făcut testul cu scobitoarea să văd dacă sunt coapte). 
      Pe lângă cele 12 pâinici din tava de brioșe, mi-a mai rămas compoziție pentru încă 3, pe care le-am copt în forme de silicon, în total 15 pâinici. După ce am scos tava de la cuptor am mai lăsat pâinicile în formă vreo 5 minute, apoi le-am scos să se răcorească pe un grătar.
     N-am putut să mă abțin și am mâncat 2 pâinici tocmai scoase din cuptor cu niște iaurt grecesc. Cum am spus, delicioase și sățioase. Azi o să le încerc cu un chilli vegetarian. O să vă spun cum a fost ;).

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...