Ș-așa-mi vine câteodată pofta de praz, de la jumătatea mea oltenească mi se trage, ce pot să spun? :)) Și cum în afară de plăcintă cu brânză și praz altceva cu praz nu am încercat să fac, am spus că e momentul. Și m-am gândit eu așa și am decretat că azi voi face tarte. De două feluri, una dulce, una sărată. Asta, după cum se poate deduce ușor din titlu după o analiză stilistică, e cea sărată :D. Și cum am luat de la Băcănia Veche niște feta grecească din aia de la mama ei, am zis că merge o cooperare româno-greacă și ca să fie prietenia între popoare și mai strânsă, am adus și Grana Padano italiană, pentru un plus de savoare.
Prazul l-am pregătit primul, să-i las timp să se răcească înainte să-l pun în umplutură, apoi am făcut crusta și în timp ce se răcorea, am făcut umplutura.
Am luat 2 fire de praz, le-am curățat bine, unul l-am tăiat pe jumătate, apoi fâșii subțiri, pe celălalt l-am tăiat bucăți de 1-2 cm. Le-am făcut în același fel, dar în tigăi separate, pentru că fâșiuțele le-am amestecat direct în compoziție, iar rotocoalele le-am aranjat să arate frumos în tartă :P. Am sotat prazul într-o tigaie în 2 linguri de unt, am pus un capac și l-am lăsat să se înmoaie cam 20 de minute. La un moment dat am pus puțină apă fierbinte, că mă temeam să nu se prăjească și a fost bine, că nu am făcut prazul scrum, s-a făcut frumușel și când s-a înmuiat l-am dat la o parte și l-am lăsat să se răcească.
Crustă
- 140g făină integrală
- 115g unt tăiat cuburi, rece
- 1 ou
- 1/4 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper măcinat
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță apă rece
Am amestecat făina cu sarea, piperul și cimbrul uscat, am adăugat untul și m-am folosit de blender-ul special pe care îl am în dotare pentru a-l amesteca cu făina, astfel încât am obținut un aluat sfărâmicios. Am adăugat și oul și apa (am pus într-o ceșcuță apa și am pus-o la congelator pentru vreo 5 minute) și am adunat toată compoziția într-un aluat legat, i-am dat formă rotundă și l-am împachetat în folie, l-am presat puțin astfel încât să obțin un disc și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi l-am întins pe blatul ușor înfăinat, am pus foaia în formă (o formă de tartă cu diametrul de 23cm), am înțepat aluatul cu furculița și am dat crusta la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru 20 de minute (până s-a rumenit puțin pe margini). Am scos forma din cuptor și am pus-o pe un grătar să se răcească. Între timp, am micșorat temperatura cuptorului la 180 de grade C și am pregătit umplutura.
Umplutura
- prazul pregătit înainte de crustă
- 2 ouă
- 150ml smântână lichidă
- 1/4 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper măcinat
- 1/2 linguriță nucșoară
- 100g feta
- 10g Grana Padano dat pe răzătoarea mică
Am amestecat prazul tăiat fâșiuțe cu ouăle bătute ușor cu furculița, smântâna și condimentele. Pe crustă am aranjat bucățile de praz (cele tăiate mai mare), am sfărâmat brânza feta și am turnat încet amestecul lichid. Am dat din nou tarta la cuptor vreo 20 de minute, apoi am presărat brânza răzălită și am mai dat tarta 5 minute la cuptor, să se rumenească puțin.
Am lăsat-o să se răcească și apoi am tăiat o bucată. Crusta se topește în gură și e aromată, prazul dulce și feta bogată fac o pereche delicioasă, părerea mea! :) Mi-a plăcut să o fac, îmi place și mai mult s-o mănânc! În episodul viitor vă spun și despre tarta dulce ;).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu