Scriu acum și casa mea e inundată de aroma pâinii proaspăt scoase din cuptor ... Cred că știți cum miroase, a căldură, a prospețime, pe mine una mă duce cu gândul la „acasă” . Am încercat o nouă rețetă de pâine, am lăsat mașina să facă doar treaba ingrată - frământat și dospit- eu am modelat-o și am băgat-o la cuptor. E o rețetă gustoasă și destul de rapidă, poate fi frământată și de mână, însă eu una astăzi nu prea m-am simtit în stare să stau în bucătărie, așa că am apelat la mașinuța mea drăguță de făcut pâine. Am modelat câteva chifle și am lăsat o parte din aluat sub formă de pâinică, peste ele am presărat și semințe (un amestec de semințe de in, susan, dovleac și floarea soarelui) și le-am copt în cuptorul în care am pulverizat apă, metoda asta mi s-a părut una fericită, pentru că pâinicile mele s-au umflat frumos și au ieșit cu coja puțin crocantă. Am mai apelat și alte dăți la o oală cu apă pusă în partea de jos a cuptorului și tot așa a ieșit coaja crocantă, dar mie mi s-a părut că de data asta a ieșit mai bine. Poate e doar impresia mea, nu știu, oricum eu una sunt mulțumită de rezultat :) Însă tot mai tânjesc după o piatră de copt din aceea frumoasă, poate o să-mi iau și eu una odată și-odată :))
Ingrediente
- 3 căni făină integrală de grâu
- 3/4 cană făină de soia
- 1/4 cană făină de gluten (am luat de la magazinul cu produse naturiste)
- 1 1/2 linguriță sare
- 2/3 cană ulei de măsline
- 1 linguriță drojdie uscată
- 1 1/2 cană apă fierbinte
- amestec de semințe (opțional)
Eu am pus ingredientele în ordinea indicată de mașină, la programul de frământat și dospit,am mai lăsat aluatul după ce s-a terminat programul vreo jumătate de oră la dospit, apoi l-am scos pe masa de lucru și l-am împărțit în două. O parte am mai împărțit-o în 6 bucăți și am modelat chifle, celei de-a doua i-am dat formă de pâine, le-am pus pe o foaie de copt în tavă, le-am dat cu pensula cu nițică apă și am presărat semințele pe ele, le-am acoperit cu un prosop curat și le-am mai lăsat la crescut vreo jumătate de oră, 40 de minute. Cuptorul era deja încins (făcusem înainte niște sparanghel), l-am dat cam pe la 200 de grade C, am stropit cu un fâs cu apă (adică un recipient din acela cu pompă de pulverizat) pâinicile și pereții cuptorului și am băgat tava în cuptor. Chiflele mici au fost gata cam în 12-15 minute, pâinica am mai lăsat-o câteva minute și le-am scos pe toate pe un grătar, le-am acoperit cu un prosop curat și le-am lăsat să se răcescă. O chiflă am mâncat-o, că prea mirosea frumos în bucătărie și riscam să fac inundație :P , cu puțin unt, că și așa o tăiasem pentru poză :D. Și uite asta a ieșit :).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu