Treceți la conținutul principal

Tartă cu dovleac

 
    A apărut dovleacul în piață de ceva vreme, dar abia acum am ajuns și eu să iau, ca mi se făcuse o poftă de nu vă pot spune. Și am balotat câteva bucăți așa proaspăt scoase din cuptor, restul le-am folosit la tarta mea. Nu e o tartă obișnuită - dar multe tentative culinare de-ale mele nu-s :P - n-are blat, n-are făină, dar are alte bunătăți și parfumuri de toamnă, cu care sper eu să vă ispitesc.
Și dovleacul copt dulce și gustos

Am avut:
  • 500g dovleac plăcintar copt și blenduit
  • 350g brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 50g stafide înmuiate în apă caldă cu rom (cam jumătate de oră)
  • 50g migdale crude puse la cuptor pentru 5-10 minute și tăiate (eu le-am zdrobit în mojar)
  • 1 linguriță stevie îndulcitor lichid
  • 75ml suc proaspăt stors de portocale
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 lingură esență de vanilie 
  • 1 măr curățat și tăiat cubulețe
 Le-am amestecat pe toate bine, bine și am pus compoziția într-o formă cu fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt. Eu n-am avut răbdare să fărâmițez bine de tot brânza, așa ca au mai rămas bucățele mici de tot prin compoziție, dar nu deranjează cu nimic. A stat ea în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C o oră și-un pic, până a ieșit scobitoarea curată. Dacă vreți să se facă mai repejor și să fie mai consistentă, puteți pune o lingură, două de făină. Testați dacă e făcută tot cu scobitoarea. Puteți s-o serviți cu puțină miere sau iaurt sau mai puteți carameliza niște mere și să le puneți deasupra. Eu am mâncat și simplă, și în combinație cu iaurt, miere și nițică scorțișoară. Yammi, yammi!
Poftă bună! 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...