Treceți la conținutul principal

De Food Revolution Day


   Eu tot mă chinui să le spun oamenilor că nu îți trebuie cine știe ce știință sau îndemânare să faci ceva sănătos și gustos acasă și sper din toată inima ca cei ce mai citesc rețetele de pe aici să se fi convins deja de lucrul ăsta. Și visez eu așa, în sinea sinelui meu, ca măcar pentru cei mici să ne dăm mai mult silința și să-i învățăm de bine în ceea ce privește o alimentație sănătoasă. Și să învățăm și noi, de ce nu? Eu am învățat multe lucruri bune, spun eu, în ultimii 2 ani și tot ceea ce am învățat și am aplicat s-a resimțit atât fizic, cât și psihic și s-a văzut. Rareori mi se mai întâmplă să cad într-un mare „păcat” și acela poartă numele ciocolată :)) Dar având în vedere că asemenea episoade sunt extrem de rare, nici nu mă stresez foarte tare, o plăcere „vinovată” face bine la moral, uneori :P.
   Și am aflat eu cu mare bucurie de ziua asta, eveniment inițiat de Jamie Oliver printr-o campanie susținută a educației în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Dacă vreți să aflați mai multe, trageți cu ochiul aici.
   Nu era nevoie de o zi să fac ceva bun și sănătos, asta o fac mereu :D, dar am spus să marchez și eu momentul într-un fel și am făcut ieri o omletă delicioasă, la cuptor, cu ingrediente sănătoase și gustoase, gata în maxim 30 de minute.
   Am pus într-o tavă mică încinsă cu puțin ulei de măsline 2 fire de ceapă verde tocate mărunt, o cană de dovlecei tăiați rondele (mie îmi rămăsese mijlocul de la niște dovlecei pe care i-am umplut, o să vă povestesc și despre ei săptămâna care vine), o roșie tăiată felii subțiri și le-am lăsat pe foc domol până s-au înmuiat, apoi am turnat peste 2 ouă bătute bine cu puțin lapte, condimentate cu sare și piper și le-am mai lăsat pe foc până s-a închegat partea de dedesubt (am mai ridicat marginile de la omletă și am mai lăsat să se scurgă pe lângă din partea de deasupra). Am pus câteva bucăți de mini-mozzarella pe toată suprafața omletei și am dat tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, în partea superioară a cuptorului până s-a copt omleta și pe partea de deasupra, cam 5 minute, apoi am scos-o și am mai pus câteva felii de telemea de capră cu ierburi și am mai dat-o pentru 2 minute la cuptor. Apoi am scos-o, am mai râșnit ceva piper, am decorat-o cu frunze proaspete de busuioc și am mâncat-o cu lipie graham. 
   Eu am mâncat-o în 2 episoade, dar cred că e o porție suficientă pentru o persoană. Dacă faceți pentru mai multe persoane, măriți cantitățile de ingrediente. Pentru o persoană folosesc la o omletă 2 ouă, deci numărul de ouă crește aritmetic în funcție de numărul mâncătorilor :D Restul ingredientelor le puteți pune după plac și preferință, părerea mea :P.  Mie îmi place și cu ciuperci și cu sparanghel (din păcate la noi tare scump mai e :( ), cu pătrunjel sau mărar sau alte ierburi pe care le am la îndemână, cu telemea, cașcaval, caș sau ce mai găsesc prin frigider. E un mic dejun rapid, gustos, sănătos. Ce să vă mai spun?

Poftă bună! 


O porție a fost jumătate de tavă

Și un prim plan, care, din păcate, nu poate reda și aroma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...