Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu făină de orez


    Am intrat  la „dietă”, în urma unei crize existențiale care m-a apucat, văzând că abia mai intru în unele dintre hainele de toamnă-iarnă. Așa că se impuneau măsuri drastice, dar toate ca toate, mai trebuie să mă bucur și eu de niște mici plăceri :P. Ceea ce mă provoacă mereu e nevoia de „ceva bun” și cum încă nu s-au inventat dulciurile 0 calorii, trebuie să mă rezum la cantități mici de dulciuri făcute în casă. Și iar nu e o problemă, căci mie îmi place să experimentez. Și așa am compilat fursecurile astea despre care nu pot spune decât că sunt minunate, fragede și super, super sățioase.

    Ingrediente

200g făină de orez
100g unt cu conținut scăzut de grăsime (60%)
2 ouă de prepeliță
1 lingură esență de vanilie
1/2 linguriță extract de stevie îndulcitor
2 linguri apă rece

    Am amestecat toate ingredientele și am făcut un aluat pe care l-am modelat în formă de disc și l-am pus la rece jumătate de oră. Am întins aluatul într-o foaie de 4mm și am tăiat fursecurile cu diverse forme. Le-am pus pe o foaie de copt în tavă și le-am pus la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru 10 minute-fursecurile mici, 12 minute pe cele mai mari. E bine să verificați fursecurile, dacă le vreți mai crocante le puteți lăsa cu 2-3 minute mai mult. Fursecurile mici le-am pudrat cu scorțișoară măcinată, pe cele mari le-am lăsat așa albe. Merg de minune cu lapte! Bune, bune, bune !!!!!!!!! A! Și fiind cu făină de orez sunt bune pentru cei cu intoleranță la gluten. Și cred că sunt bune și pentru piticii mici căci nu au zahăr și făina de orez le face aromate și fragede nevoie mare! ;). 

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...