Bine că s-a deschis un Kaufland lângă mine, că acum pot și eu să-mi iau liniștită rubarbă, fără să mă mai rog de prieteni să caute în disperare :)). Și pentru că nu e ceva cu care am crescut, recunosc, nici nu prea știu ce să fac cu ea. Așa că am mai apelat și la ajutor, întrebându-mi o prietenă care face cea mai bună prăjitură cu rubarbă și bezea de pe planetă - în opinia mea- dar nu m-am încumetat să o fac, și m-am grăbit să folosesc, totuși, mănunchiul de rubarbă pe care îl aveam, să nu cumva să uit de el. Am făcut un fel de compot cu rubarbă și căpșune, bun, bun, pe care l-am mâncat rapid și apoi am dat de cutia cu perle de tapioca, cu care vroiam să experimentez de ceva vreme, dar n-am mai apucat din diverse motive. Am căutat să văd cum se pregătește tapioca, mi-am făcut o idee despre ce e vorba și m-am apucat de treabă. Nu imediat, având în vedere că a trebuit să las tapioca peste noapte la înmuiat în apă. Dar a doua zi am executat minunata budincă și sunt tare mândră de mine, căci chiar mi-a plăcut mult de tot ce a ieșit. :)
Budinca de tapioca
- 1/4 cană perle tapioca (eu am avut o pungă de la SanoVita)
- 3 căni apă
- 1 cană lapte de cocos, 1 vârf de cuțit cu sare
- 1 lingură și jumătate miere
- 1 păstaie de vanilie tăiat pe lung
- 1 linguriță amidon dizolvată în puțin lapte de cocos
Am lăsat peste noapte tapioca la înmuiat într-o cană cu apă, iar a doua zi am scurs apa în care a stat, adăugat 2 căni cu apă peste tapioca într-o cratiță și am pus-o pe foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând des. A rezultat o compoziție vâscoasă, gelatinoasă. Am adăugat peste laptele de cocos, mierea, și vanilia crestată pe jumătate și am mai lăsat budinca 10 minute pe foc, având grijă să o amestec continuu. Am adăugat amidonul dizolvat în apă și am lăsat să mai fiarbă puțin budinca pe foc, aproximativ 5 minute, apoi am dat-o la o parte, am scos păstaia de vanilie și am pus budinca într-un vas de sticlă să se răcească.
Spuma de rubarbă
- 5-6 tije de rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 1 cm
- 1 cană cu apă
- 50g stevia pudră/ agave/miere
- 1 lingură extract de vanilie
Le-am pus pe toate într-o cratiță pe foc mic spre mediu și le-am lăsat până s-a înmuiat rubarba, aproximativ 10 minute. Am lăsat să se răcească, apoi am pasat amestecul cu blenderul vertical. A ieșit o compoziție spumată, aerată, parfumată și ușor acrișoară. Eu am pus spuma asta într-un bol pe care l-am acoperit și am ținut-o la frigider până am folosit-o.
Cocos caramelizat
- 1 cană fulgi de cocos neîndulcit
- 2 linguri zahăr brut
Am pus zahărul într-o cratiță pe foc mediu să se topească, apoi am adăugat fulgii de cocos și i-am amestecat cu zahărul topit. Apoi i-am pus într-un bol și i-am lăsat să se răcească.
Căpșune pentru ornare
- 1/2 cană căpșune marinate peste noapte în rom/coniac/brandy/sherry/vin
Când s-a răcit budinca de tapioca am montat toate componentele în pahare, alternând straturi de budincă cu straturi cu spumă de rubarbă, la final am presărat fulgii de cocos caramelizați și am adăugat căpșunele marinate, scurse bine. Am dat budincile la frigider cam o oră, să se așeze.
Cu puțin cranț de la fulgii de cocos caramelizat, suficient de dulci și cu rubarba puțin acrișoară și căpșunele marinate, budinca asta de tapioca a avut toate ingredientele pentru un desert ușor, aromat, delicios, numai bun pentru o după amiază liniștită și călduroasă.
A! Dacă nu v-ați dat seama, vă atrag eu atenția asupra unui mic amănunt, budinca asta nu are în compoziție nici un produs animal, așa că merge savurată și de vegani și de cei care țin post. :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu