Treceți la conținutul principal

Budincă de tapioca cu spumă de rubarbă, cocos caramelizat și căpșune




     Bine că s-a deschis un Kaufland lângă mine, că acum pot și eu să-mi iau liniștită rubarbă, fără să mă mai rog de prieteni să caute în disperare :)). Și pentru că nu e ceva cu care am crescut, recunosc, nici nu prea știu ce să fac cu ea. Așa că am mai apelat și la ajutor, întrebându-mi o prietenă care face cea mai bună prăjitură cu rubarbă și bezea de pe planetă - în opinia mea- dar nu m-am încumetat să o fac, și m-am grăbit să folosesc, totuși, mănunchiul de rubarbă pe care îl aveam, să nu cumva să uit de el. Am făcut un fel de compot cu rubarbă și căpșune, bun, bun, pe care l-am mâncat rapid și apoi am dat de cutia cu perle de tapioca, cu  care vroiam să experimentez de ceva vreme, dar n-am mai apucat din diverse motive. Am căutat să văd cum se pregătește tapioca, mi-am făcut o idee despre ce e vorba și m-am apucat de treabă. Nu imediat, având în vedere că a trebuit să las tapioca peste noapte la înmuiat în apă. Dar a doua zi am executat minunata budincă și sunt tare mândră de mine, căci chiar mi-a plăcut mult de tot ce a ieșit. :)

   Budinca de tapioca
  • 1/4 cană perle tapioca (eu am avut o pungă de la SanoVita)
  • 3 căni apă
  • 1 cană lapte de cocos, 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 lingură și jumătate miere
  • 1 păstaie de vanilie tăiat pe lung
  • 1 linguriță amidon dizolvată în puțin lapte de cocos
     Am lăsat peste noapte tapioca la înmuiat într-o cană cu apă, iar a doua zi am scurs apa în care a stat, adăugat 2 căni cu apă peste tapioca într-o cratiță și am pus-o pe foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând des. A rezultat o compoziție vâscoasă, gelatinoasă. Am adăugat peste laptele de cocos, mierea, și vanilia crestată pe jumătate și am mai lăsat budinca 10 minute pe foc, având grijă să o amestec continuu. Am adăugat amidonul dizolvat în apă și am lăsat să mai fiarbă puțin budinca pe foc, aproximativ 5 minute, apoi am dat-o la o parte, am scos păstaia de vanilie și am pus budinca într-un vas de sticlă să se răcească.

   Spuma de rubarbă
  • 5-6 tije de rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 1 cm
  • 1 cană cu apă
  • 50g stevia pudră/ agave/miere
  • 1 lingură extract de vanilie
     Le-am pus pe toate într-o cratiță pe foc mic spre mediu și le-am lăsat până s-a înmuiat rubarba, aproximativ 10 minute. Am lăsat să se răcească, apoi am pasat amestecul cu blenderul vertical. A ieșit o compoziție spumată, aerată, parfumată și ușor acrișoară. Eu am pus spuma asta într-un bol pe care l-am acoperit și am ținut-o la frigider până am folosit-o.

Cocos caramelizat
  • 1 cană fulgi de cocos neîndulcit
  • 2 linguri zahăr brut
     Am pus zahărul într-o cratiță pe foc mediu să se topească, apoi am adăugat fulgii de cocos și i-am amestecat cu zahărul topit. Apoi i-am pus într-un bol și i-am lăsat să se răcească.

   Căpșune pentru ornare
  • 1/2 cană căpșune marinate peste noapte în rom/coniac/brandy/sherry/vin
     Când s-a răcit budinca de tapioca am montat toate componentele în pahare, alternând straturi de budincă cu straturi cu spumă de rubarbă, la final am presărat fulgii de cocos caramelizați și am adăugat căpșunele marinate, scurse bine. Am dat budincile la frigider cam o oră, să se așeze.

     Cu puțin cranț de la fulgii de cocos caramelizat, suficient de dulci și cu rubarba puțin acrișoară și căpșunele marinate, budinca asta de tapioca a avut toate ingredientele pentru un desert ușor, aromat, delicios, numai bun pentru o după amiază liniștită și călduroasă.

     A! Dacă nu v-ați dat seama, vă atrag eu atenția asupra unui mic amănunt, budinca asta nu are în compoziție nici un produs animal, așa că merge savurată și de vegani și de cei care țin post. :)

Poftă bună! 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...