Nu mai e nevoie să vă spun despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. Nu, nu m-am oprit din experimentat și din copt pâinea asta minunată, chiar dacă nu foarte des, dar o redescopăr cu uimire și mare drag de fiecare dată. Acum am încercat o variantă de pâine din amestec de făină integrală de grâu și speltă, la care am adăugat și puțină făină de soia și mei - descoperit recent și cu care tot vreau să experimentez. A ieșit o pâine densă, dar nu compactă, ci ușor pufoasă, cu gust plin și o culoare superbă.
Ingrediente
- 160g maia albă, hrănită proaspăt, 100% hidratare
- 210g apă
- 140g făină integrală de grâu
- 140g făină integrală de speltă
- 30g făină de soia
- 25g mei
- 7g sare
Am amestecat maiaua cu apa (inițial am pus doar 200g, la frământat am mai adăugat 10g, cantitatea de apă poate varia și în funcție de tipul de făină folosită), am adăugat făinurile și am lăsat amestecul 30 de minute la autoliză. Am adăugat apoi meiul și am frământat prin împăturiri circulare în vas aproximativ 15 minute.
Am mutat aluatul într-un vas uns cu puțin ulei de măsline, cu capac etanș și am efectuat 2 seturi de împăturiri la 50 de minute, după ultima împăturire l-am întors cu fața netedă în sus și l-am mai lăsat aproximativ jumătate de oră.
Am scos aluatul pe blatul bine înfăinat și i-am dat preformă rotundă, l-am acoperit și l-am lăsat să se relaxeze 20 de minute.
Apoi i-am dat forma finală de franzelă (batard), am pus-o în banetonul bine înfăinat, am pus banetonul într-o pungă curată pe care am legat-o bine și am lăsat-o să crească cam două ore și jumătate, spre 3 ore (e bine în faza asta să verificați aluatul, pentru că se comportă diferit în funcție de factorii de mediu - temperatură, umiditate).
Am încins cuptorul la 240 de grade C, înainte cu un sfert de oră de a introduce pâinea am pus un vas cu apă, pentru a crea aburi. Am răsturnat pâinea în tava încălzită și tapetată cu hârtie de copt (eu o pun în 3-4 straturi, încă nu mi-am luat piatră de copt, am făcut comandă, dar nu a ajuns încă, ceea ce mă scoate din papuci!), i-am făcut 3 crestături și am dat tava la cuptor.
Am lăsat pâinea să se coacă cu aburi cam 15 minute, apoi am scos tava cu apă și am mai lăsat-o să se coacă complet, cam 35-40 de minute, scăzând temperatura la 220 de grade C. De verificat când e coaptă eu o verific ciocănind-o ușor pe fund, dacă sună a gol, opresc focul.
Am mai lăsat pâinea în cuptorul oprit, cu ușa întredeschisă cam 10 minute, apoi am pus-o pe un suport de răcire și am acoperit-o cu un ștergar de bumbac, lăsând-o să se răcească complet peste noapte.
Eu am mâncat pâinea asta în mai multe combinații, cel mai mult îmi place cu brânză frământată de capră și roșii, dar a mers bine și ca bază pentru bruschete cu roșii, usturoi, busuioc și un strop de ulei de măsline și cu pastă de măsline și usturoi.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu