Dacă e duminică e bucătăreală, nu? :)) Astăzi iar m-am băgat în bucătărie pentru o jumătate de zi și încă mai am ceva la cuptor și ceva ce mai trebuie să intre la cuptor. Nebunie, ce să mai ...! Dar până acum am reușit să fac câte ceva și o să încep cu „ceva-ul” ăsta de dovleac, că nu știu cum să-i zic. E un fel de rulou, coca e foarte simplă, dar după câte am observat la fața locului, umplutura trebuie să fie mai puțintică decât am pus eu, dar nu-i bai, voi dacă faceți să luați aminte și să nu repetați ce am făcut eu ;) Până la urmă a ieșit totul bine, dar nu fără emoții, căci am fost nevoită să coc inițial ruloul în foaia de copt pe care am întins aluatul, căci fiind atât de multă umplutură și aluatul fiind destul de moale și din cauza asta lipindu-se de foaia de copt, a trebuit să fac cumva să nu se împrăștie care încotro (da, știu, puteam să pun mai puțină și să mai fac o foaie, dar lenea ... :D ). Eu o să vă spun exact cât și ce am folosit, cu mențiunea că din umplutură trebuie să folosiți doar jumătate de cantitate sau trebuie să dublați cantitatea de aluat și să faceți 2 rulouri.
Aluat
- 250g făină de grâu (eu am folosit integrală) + vreo 2 linguri la frământat
- 125ml apă călduță
- 3 linguri ulei din sâmburi de struguri
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 1 gălbenuș
Umplutura
În timp ce bucătăream, nu cu un ochi critic, ci cu doi ochișori somnoroși, din rucsacul meu de cumpături, m-a supravegheat și supervizat Țițirica mea frumușică, Kittylica, pe tot parcursul procesului tehnologic :D .
- 1kg dovleac ras
- 2 linguri (40g) zahăr muscovado light
- 30g unt (cam o lingură mai plină, așa)
- zeama și coaja de la o lămâie
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță cardamon
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 lingurițe apă de flori de portocal
- 3 linguri de gris
- 1 cană (140g) stafide înmuiate în apă fierbinte cu puțin rom
- 1 cană (140g) migdale rumenite 5 minute în cuptor și tăiate mare
Pentru aluat am amestecat ingredientele, am frământat și am adunat aluatul în formă de bilă și l-am pus într-un vas ușor pudrat cu făină, l-am acoperit cu folie și l-am lăsat la cald cam o oră, până am făcut compoziția de umplutură și m-am mai învârtit prin bucătărie să fac curat.
Între timp zahărul și untul le-am topit, apoi am pus dovleacul ras, coaja și zeama de lămâie, zahărul vanilat, scorțișoara, cardamonul, apa de flori, le-am amestecat bine și le-am lasat la foc mic până s-a înmuiat dovleacul, cam 15-20 de minute. Am adăugat stafidele stoarse bine, migdalele și 2 lingurițe de gris.
Aluatul l-am întins bine între 2 foi pergament (puteți să mai adăugați puțină făină dacă vi se pare prea moale), în formă dreptunghiulară. Am presărat o lingură de gris peste aluat și am pus compoziția într-o margine, pe lung. Am rulat aluatul cu ajutorul foii pergament (după cum v-am povestit, l-am lăsat rulat în foaie, că altfel risca să se împrăștie peste tot), l-am pus pe o foaie de copt într-o tavă, și l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit (cam 35-40 de minute). După vreo 15-20 de minute am înlăturat foaia în care era înfășurat ruloul, l-am crestat în partea de deasupra, l-am uns cu miere și l-am mai dat la cuptor vreo 20 de minute, până s-a rumenit frumos. Când s-a răcit, am tăiat feliile frumușel ... și am gustat ... și mi-a plăcut! :P
În timp ce bucătăream, nu cu un ochi critic, ci cu doi ochișori somnoroși, din rucsacul meu de cumpături, m-a supravegheat și supervizat Țițirica mea frumușică, Kittylica, pe tot parcursul procesului tehnologic :D .
Comentarii
Trimiteți un comentariu