N-am avut chef de gătit zilele astea, așa că am făcut câte ceva rapid. Am fost la turci (magazinul turcesc) ieri și am luat pastramă de berbecuț, care a mers minunat cu mămăliguță și am mai avut și niște kebap picant, bun, bun, bun!!!! (tot de la turci). Ziua din an când mănânc și eu așa ceva, că nu mă omor în mod deosebit, dar felul în care prepară turcii carnea asta e pur și simplu minunat! Apoi am dat o fugă și la arabi, să mai iau niște coriandru și chimen (arome divine! - părerea mea :P) și cafea din aia bună, parfumată. Și de prin piață am mai luat niște brânzici bune (de capră, bivoliță și burduf ) și smântânică, care au mers la fel de bine cu mămăliguța pregătită. Nu, poze n-am, nu vroiam să mi se bată obrazul că am declanșat Niagara pe tastaturi :D Dar a fost super bun totul, dacă nu mă credeți, întrebați-o pe soră-mea și al ei soț. Au fost aici, au încercat și ... le-a plăcut :)) .
După un așa festin, ca de lăsata secului (da, știu, e mâine oficial, dar noi am petrecut ieri), am spus azi să mă întorc la ale mele meniuri mai prozaice și am mai făcut niște hummus (aveți rețeta aici), de data asta cu năut înmuiat peste noapte în apă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și a doua zi fiert cam vreo oră, niște chifteluțe de năut la cuptor (promit să scriu rețeta cât de curând, mai trebuie să lucrez la ele, că data asta mi-au ieșit puțin cam sfărâmicioase, cred că trebuie să-mi schimb blenderul, nu prea a făcut treabă bună :P) și niște ficăței la cuptor cu ceapă verde și usturoi, cu sos de vin alb (și rețeta asta o să vină zilele astea). Și desertul bun și gustos, o plăcintă cu mere și gutui, însoțite de migdale parfumate și un stop de scorțișoară, cât să facă amestecul ăsta mai apetisant, dacă se putea așa ceva. Iar am „abuzat” de foile de plăcintă turcești (yufka) pe care le-am mai folosit la plăcinta mea cu brânză și mentă (aici).
Am avut cam un kilogram de mere și 2 gutui, pe care le-am curățat și le-am dat pe răzătoarea mare, apoi le-am amestecat cu zeama de la o lămâie și 2 linguri de zahăr muscovado dark (mi s-a părut o alegere mai bună, pentru că zahărul ăsta e mai pătrunzător) și o linguriță de scorțișoară. Mi s-a părut că ar merge și un strop pe de esență de vanilie, așa că am pus o lingură. Am mai adăugat vreo 3 linguri de migdale măcinate și cam 100g de migdale pe care le-am rumenit puțin în cuptor și le-am tăiat mare. Am luat foaia de plăcintă și am uns-o cu puțin ulei din sâmburi de struguri, am pus din compoziție pe o margine și am rulat. Pentru că o foaie mi s-a cam flendurit am mai făcut și alte rulouri, dar mai mititele. Le-am așezat pe o foaie de copt, în tavă și apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam jumătate de oră, am scos tava, le-am uns cu puțină miere și le-am mai lăsat vreo 5 minute. Apoi am scos tava de tot din cuptor, am lăsat să se răcescă și am tăiat ruloul cel mare în felii, pe cele mici le-am lăsat așa. Recunosc, n-am putut aștepta să se răcescă complet și am luat o bucată mai mică și am degustat-o ;;) Bună, bună! Bună Mariana! :))
Comentarii
Trimiteți un comentariu