Nu e bun, e super bun, e demențial! Eu una cu greu m-am oprit să nu termin tot de mâncat. :D Sos alb, făcut cu lapte înmiresmat, cu multă brânzică - cu mucegai alb, Horezu (cine are pune parmezan) cașcaval (eu am pus din cel de la Covalact), cu o idee de piper alb și nucșoară și un moț delicios din pesmet făcut în casă, cu usturoi și pătrunjel. V-am convins? Eh, gusturile nu se discută :P Eu una vă recomand din toată inima rețeta asta, merge super la o cină ușoară, dar și la o masă de duminică în familie :)
Ingrediente
Ingrediente
- 1 conopidă medie, curățată și desfăcută în buchețele
- 1 brocoli mediu, curățat și desfăcut în buchețele
Conopida de opărește în apă fiartă cu puțină sare timp de 5 minute, apoi se adaugă buchețelele de brocoli și se mai fierb împreună încă 2 minute. Se iau de pe foc și se trec prin jet de apă foarte rece (dacă aveți, folosiți apă cu gheață), pentru a se opri procesul de fierbere. Se dau deoparte până se face sosul de brânză.
Sosul de brânză
- 500ml lapte ( 2 căni)
- 1 ceapă roșie, tăiată mare
- câteva tulpini de pătrunjel (adică tijele, frunzele vor fi folosite la topping)
- 4 boabe de piper negru
- 2 cuișoare
- 1 frunză de dafin
- 30g unt
- 2 linguri făină (eu am folosit integrală de grâu)
- 2 căni brânză rasă mare (eu am folosit un amestec de brânză cu mucegai alb - La Colline, o bucată de brânză Horezu și o bucată de cașcaval de la Covalact)
- sare, piper alb, nucșoară - câte un vârf de linguriță din fiecare, dar verificați și după gust.
Pentru sosul de brânză am combinat laptele, ceapa, pătrunjelul, piperul, cuișoarele și frunza de dafin într-o cratiță medie și am lăsat să dea în clocot, apoi am dat cratița deoparte și le-am lăsat vreo 15 minute să se amestece bine aromele. Apoi am strecurat laptele și m-am apucat de făcut sosul alb. Pentru asta am topit untul, am adăugat făina și apoi am început să torn laptele, amestecând cu un tel bine, bine, până s-a desfăcut făina și s-a făcut un sos omogen. Eu am strecurat și sosul ăsta, să iasă mai cremos, apoi am adăugat brânza, condimentele și am lăsat să mai fiarbă molcom vreo 2 minute.
Am pus conopida și brocoli într-un vas termorezistent și am turnat peste sosul de brânză, iar pe deasupra am pus amestecul de pesmet. Am dat vasul la cuptor până s-a maronit pesmetul, cam vreo 15 - 20 de minute. Am mâncat o porție taman după ce am scos vasul din cuptor, cu grijă să nu mă frig la limbă și cu și mai mare grijă să nu îmi mai pun încă și încă o porție, că rămâneam fără mâncare. Așa de bun a fost! :))
Aha ti-am gasit bucataria magica ! Fulguta te pupa dulce !
RăspundețiȘtergereDa, eu sunt :)) Pup si eu! :)
RăspundețiȘtergere