Treceți la conținutul principal

Coșulețe aperitiv

 
    Încep și eu într-un târziu (nu dați cu pietre, am fost eu în concediu săptămâna asta, dar m-am mai odihnit și eu și am mai avut câte ceva de rezolvat, de aceea n-am fost foarte promptă în a vă prezenta în detaliu rețetele de Crăciun) să vă povestesc despre papa bun făcut cu ocazia sărbătorilor. Poate vor deveni surse de inspirație pentru Crăciunul viitor, sau pentru alte mese îmbelșugate :).
   Rețeta de la care am pornit este aceasta, dar cum pancetta nu folosesc, parmezan nu aveam, am improvizat și s-a dovedit o inovație câștigătoare. Am luat cam 100g mușchiuleț afumat (eu am luat din piață de la un magazin cu produse tradiționale) și l-am tăiat cubulețe. Am amestecat 4 ouă bine bătute cu 3 linguri de smântână (asta nu era în rețeta originală, dar mie mi s-a părut o idee bună să pun :P), am adăugat cubulețele de mușchiuleț, 4 fire de ceapă verde tocate mărunt (mușchiulețul și ceapa le-am rumenit în prealabil într-o tigaie, preț de 1-2 minute și apoi le-am lăsat să se răcorească) și cam 100g brânză fermentată Horezu (dacă aveți, folosiți parmezan) și am condimentat cu piper și nucșoară. Eu cred că puteți ajusta după bunul plac cantitatea ingredientelor folosite. Eu pentru a doua tură am folosit cașcaval de oaie și capră, dar a fost puțin mai sărat, așa că o să mă rezum la Horezu de acum înainte sau un cașcaval mai puțin sărat sau poate o să folosesc o șuncă mai slabă de pui sau de curcan). Într-o tavă de brioșe, pe care am uns-o bine cu unt topit, am pus în fiecare locaș câteva pătrate pe care le-am tăiat din foi de plăcintă (eu am avut unele proaspete, luate de la turci), având grijă să ung fiecare dintre bucățile de foaie cu unt topit. În fiecare dintre „coșulețe” am pus cu lingura din compoziția făcută și apoi am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C tava până s-au rumenit frumos, cam 20 de minute.
Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...