Și încă una pentru azi și gata, mai las și pentru mâine, ceva ce n-am mai făcut de mult timp, durează ceva, dar efortul este minim. Și efectul garantat :)
Am ieșit eu pe 3 ianuarie la piață și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că parcă trecuseră lăcustele peste tot (n-am mai făcut cumpărături din săptămâna de dinainte de Crăciun, nu vreau să-mi imaginez ce a fost după Crăciun și înainte de Anul Nou). Abia, abia am găsit niște pui, am înșfăcat unul cu vitejie și pe drumul spre casă mi-am trasat sarcinile de bucătărit. Supă cu găluște, mâncărică cu legume și din zarzavaturile din supă și nițică carne (da, am lăsat supa „cheală” de conținutul solid, doar găluștele au rămas să plutească pe acolo și niște frunze de pătrunjel la servire. De ce? Pentru că așa îmi place mie :D ) o salată cu iaurt și usutroi, în loc de maioneză.
Am disecat artistic puiul, l-am lăsat fără piele și l-am pus în oala mare cu apa și legumele, lăsându-l la foc mic să bulbucească vreo oră și ceva. Am scos pieptul, pulpele și partea cu carne de la aripi din supă (restul le-am lăsat să mai fiarbă până au fost fierte și legumele, n-a mai durat mult) și le-am pus deoparte, să le folosesc la mâncare.
Am luat o ceapă roșie și am tocat-o mărunt, așijderea câțiva căței de usturoi (să fi fost vreo 6-7, dar mititei) și i-am călit într-o lingură de ulei de măsline repede, să nu se ardă usturoiul. Am adăugat fâșii de ardei verde și roșu (mai aveam câțiva congelați, o mână, nu prea mulți, dar puteți folosi și proaspeți și în cantitate mai mare), 3 morcovi cruzi tăiați cubulețe egale și un dovlecel mai mare, tăiat și el în cuburi (nu am curățat dovlecelul de coajă, doar la capete și apoi l-am spălat foarte bine) și jumătate de kilogram de ciuperci (champignon), tăiate și ele în sferturi (că erau mari). Le-am învârtit de vreo 2 ori, am pus sare, piper, cimbru, o linguriță de amestec de condimente cu piper (7 piperuri), jumătate de pahar cu vin alb sec, o cutie de rosii tocate în suc (Cirio cu ierburi am folosit eu), amestecată cu jumătate de pahar cu apă, o linguriță cu vârf de pastă de ardei iute și o linguriță de miere. Le-am amestecat și am stins focul.
Am așezat carnea într-un vas termorezistent și am turnat amestecul de legume peste, apoi am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, neacoperit, până a scăzut lichidul, maxim jumătate de oră. Pe la mijlocul perioadei de timp, am scos vasul și am mai amestecat pe acolo, să iasă carnea mai la suprafață și să și capete puțină rumeneală. Eu am mâncat-o așa, goală, fără alte garnituri, dar ar merge, cred, un cuscus sau niste orez simplu sau chiar cu o mămăliguță.
Poftă bună!
Și supa de pui cu găluște
poza cu puiul nu arata foarte bine (yice unul care nu mananca pui deloc)
RăspundețiȘtergeresupa de pui(poza)trebuia luata mai de sus, încadrat toată farfuria, si unghiul mai jos