Treceți la conținutul principal

Strudel cu mere

   

   Și pentru că tot începusem pachetul de foi de plăcintă, cu restul am făcut rapid și niște strudel cu mere, că îmi era poftă de ceva bun și aromat.

   Ingrediente
  • 1kg mere cutățate de coajă și cotor, tăiate cubulețe mici
  • 150g nuci rumenite puțin în cuptor
  • 2 linguri generoase cu miere
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 baton de vanilie 
  • 1 lingură rom 
  • 50g unt pentru călit merele 
  • 50ml ulei din sâmburi de struguri pentru uns foile
  • zahăr brut și scorțișoară pentru decor

       Merele curățate și tăiate le-am călit în unt, am adăugat mierea, romul, păstaia de vanilie pe care am tăiat-o pe lung și am scos miezul cu vârful cuțitului și l-am pus și pe el acolo și păstaia (apoi am scos-o) și scorțișoara, am amestecat acolo până s-au înmuiat merele și a scăzut lichidul aproape în întregime. 




La sfârșit am adăugat și miezul de nucă rumenit puțin înainte în cuptor (eu pun nucile într-o tavă non-aderentă și le bag cam 5 minute în cuptorul încălzit să se rumenească) și am lăsat compoziția deoparte să se răcorească nițel.





   Am luat apoi foile de plăcintă și le-am uns cu ulei, suprapunând la fiecare sul câte 4 foi de plăcintă (fiecare dintre foile suprapuse am uns-o cu ulei), am pus din compoziție și am făcut câte un sul pe care apoi l-am tăiat în câte 3 bucăți. Am mai făcut și 3 triunghiuri, așa de rupere a monotoniei și pentru că îmi rămăseseră niște bucăți rupte de foaie de plăcintă. 







   Am uns fiecare bucată pe deasupra cu puțin ulei și am presărat zahăr brut și scorțișoară, le-am pus într-o tavă pe hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-au rumenit frumos, 20-30 de minute cu aproximație.









Poftă bună! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...