
Am mai adăugat ciocolată neagră în plus față de rețeta originală, pentru că îmi place foarte mult combinația de ciocolată neagră și portocale și de data asta mi-a plăcut nespus și am mai scăzut cantitatea de zahăr.
Pentru blat:
- 175g unt moale (lăsați-l să se înmoaie la temperatura camerei)
- 150g zahăr (eu am pus muscovado dark)
- 2 ouă bătute
- 225g făină (eu am folosit de ovăz, nu e musai, folosiți normală)
- 1 plic praf de copt
- 175g migdale măcinate
- 2 portocale, coaja rasă și sucul
- 80g (o tabletă) ciocolată neagră (eu am folosit Heidi Dark Extreme)
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
Pentru sirop:
- 6 portocale
- 100g zahăr tos (eu am folosit brut)
- 1 baton scorțișoară
- 150ml apă
Am amestecat cu mixerul ingredientele pentru blat și le-am pus în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit și a ieșit scobitoarea curată (așa încerc mereu să văd dacă s-au copt blaturile, înfing o scobitoare în mijloc și dacă iese curată, fără aluat pe ea, înseamnă că e copt).
Pentru sirop am stors sucul de la portocale și l-am pus într-o tigaie cu apa, zahărul și scorțișoara, pe foc mic, până s-a topit zahărul, apoi l-am fiert până s-a făcut sirop (vreo 15 minute) și cantitatea de lichid s-a redus la jumătate.
Când s-a răcit puțin blatul, am turnat siropul în mod egal, peste toată prăjitura. Când s-a răcit complet am tăiat-o în romburi, dar nu-i musai, o puteți tăia cum vreți, dacă mă întrebați, puteți s-o mâncați cu lingurița din tavă, dacă e pentru voi, e fix după dorința fiecăruia, de mâncat cu siguranță o s-o mâncați, pentru că e bună, bună. Zău!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu