De dimineață, de gustare, de ce vreau eu, așa mănânc sconeșii, dar vă spun ceva, cel mai mult îmi plac proaspăt scoși din cuptor, dimineața, lângă o cană cu cafea. Da, sunt dependentă de cafea, de mirosul ei înmiresmat și rareori beau cafea după amiaza, pentru că cea mai bună cafea și cea mai înmiresmată tot cea de dimineață rămâne, pentru mine. Așa că azi de dimineață am purces cu ochii cârpiți de somn (deși făcusem un duș înviorător cică) la prepararea minunaților sconeși. Nu mă întrebați cum li se spune în română, că n-am găsit nicăieri, dacă vreți sunt un fel de ceva din familia muffin-urilor, biscuiților americani (am eu o rețetă aici), niște pufoșenii din aluat cu fructe, oricum, numai buni de dimineață, repet.
Am luat niște zmeură din piață și mi s-a părut foarte potrivit s-o folosesc, pentru că mie îmi plac fructele de pădure în orice formă, oricum, așa că am pornit la drum ... pardon, la gătit. De nu aveți la îndemână fructe proaspete, puteți „arunca” în compoziție fructe uscate, stafide, merișoare, curmale sau smochine tocate, goji sau altele asemenea.
Am amestecat:
- 1 cană făină speltă cu 1 cană cu făină neagră, inițial, dar pe parcurs am observat că mai e nevoie de făină, așa că în total s-au făcut 3 căni cu făină (1cană cu făină speltă, 2 căni cu făină neagră)
- 3 lingurițe praf de copt
- o jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- o jumătate de linguriță cu sare
- 50g unt tăiat bucățele mici, mici
Peste am adăugat amestecul obținut din:
- 2 ouă mari
- 1/3 cană lapte
- 2g extract de stevie îndulcitor (puteți folosi 1/4 cană zahăr brun)
- 1 linguriță extract de vanilie
La sfârșit am adăugat și vreo 2 mâini de zmeură (merge și mai multă, că se mai și sfărâmă).
Și am amestecat până am obținut un aluat omogen, pe care l-am mai împăturit de vreo 3-4 ori pe masa de lucru cu puțină făină, l-am întins cu mâna într-o foaie gosuță de 3-4 cm și pe care l-am tăiat apoi în dreptunghiuri, de fapt triunghiuri. Am pus o foaie de copt în tavă, am pus pe ea sconeșii pe care i-am uns cu lapte și pe deasupra am presărat un amestec din zahăr cu scorțișoară. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru vreo 20 de minute (iar am aplicat metoda scobitoarea să văd dacă s-au făcut - am înfipt scobitoarea și cum a ieșit curată, am zis că-s gata și așa a fost), i-am scos și i-am pus în coșuleț și i-am înfofolit într-un prosop să rămână călduți. Și am și mâncat vreo 2 acompaniați de o ceașcă cu cafea aromată. Și am și dat. Sper că au plăcut. Mai fac!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu