Ce e yufka? Yufka sunt foi de plăcintă proaspete, pe care le-am luat de la magazinul turcesc la ultima mea „excursie” pe acolo.
Yufka |
Așaaaa. Să vă spun cum am făcut plăcinta cea bună cu brânză și mentă. Am luat:
- 3 foi yufka (sau 6-8 foi de plăcintă)
- 500g brânză de vaci
- 150g telemea de vacă
- 150g smântână (eu am pus Covalact)
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 1/2 linguriță boia iute
- 1/2 linguriță chimen măcinat
- 1 legătură frunze de pătrunjel tocate mărunt (cam 30g am avut)
- frunze de mentă proaspătă tocate (cam 10g)
- 6 ouă de prepeliță (sau 2 ouă de găină)
- puțin ulei de măsline pentru uns foile și forma de plăcintă
Pentru uns plăcinta am folosit 100g smântână amestecată bine cu 2 ouă de prepeliță.
Brânza se amestecă bine cu smântâna, condimentele și verdeața, la sfârșit se adaugă ouăle și se amestecă toată compoziția până la omogenizare.
Se ia o formă rotundă (eu am avut una de tartă la îndemână) și se unge cu puțin ulei de măsline. Se taie o foaie de yufka în 2 și se așează pe rând în formă (asta ar fi cam 4 foi de plăcintă), astfel încât să rămână parte din foaie în afara formei.
Se pune jumătate din compoziția de brânză, se pune deasupra altă foaie de yufka (1-2 foi de plăcintă - depinde cât de gros vreți să fie stratul intermediar) apoi se pune și cealaltă jumătate din compoziția de brânză.
Se răsfrâng peste compoziție marginile de foi, astfel încât să o acopere, se unge cu o parte din amestecul de smântână și ouă, apoi se mai ia un sfert de foaie de yufka și se fărâmițează, așezându-se deasupra.
Se toarnă deasupra restul de amestec și se dă la cuptărul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute.
Se pune jumătate din compoziția de brânză, se pune deasupra altă foaie de yufka (1-2 foi de plăcintă - depinde cât de gros vreți să fie stratul intermediar) apoi se pune și cealaltă jumătate din compoziția de brânză.
Se răsfrâng peste compoziție marginile de foi, astfel încât să o acopere, se unge cu o parte din amestecul de smântână și ouă, apoi se mai ia un sfert de foaie de yufka și se fărâmițează, așezându-se deasupra.
Se toarnă deasupra restul de amestec și se dă la cuptărul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu