Treceți la conținutul principal

Yufka cu brânză și mentă


       Ce e yufka? Yufka sunt foi de plăcintă proaspete, pe care le-am luat de la magazinul turcesc la ultima mea „excursie” pe acolo.
Yufka
      Cu ce sunt ele diferite față de foile românești din comerț? Păi sunt proaspete, nu congelate, mai fragede (părerea mea) și nu fărâmicioase cum sunt ale noastre. Și astăzi m-am grăbit să fac două feluri cu yufka, amândouă cu brânză, dar de feluri diferite și cu verdeață, roșii și alte bunătăți, după cum o să vedeți. În aproape o oră și jumătate am fost gata cu amândouă :D Și nu au rămas negustate, așa că pot să vă spun de pe acum că sunt delicioase, așa că după ce vă uitați la ale mele, fuga în bucătărie să faceți și voi. Nu-i bai dacă nu aveți yufka, merge până la urmă și cu foi de plăcintă, dar o să trebuiască să puneți mai multe, sau puteți face o foaie de plăcintă în casă.

Așaaaa. Să vă spun cum am făcut plăcinta cea bună cu brânză și mentă. Am luat:
  • 3 foi yufka (sau 6-8 foi de plăcintă)  
  • 500g brânză de vaci
  • 150g telemea de vacă
  • 150g smântână (eu am pus Covalact)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 linguriță boia iute
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1 legătură frunze de pătrunjel tocate mărunt (cam 30g am avut)
  • frunze de mentă proaspătă tocate (cam 10g)
  • 6 ouă de prepeliță (sau 2 ouă de găină)
  • puțin ulei de măsline pentru uns foile și forma de plăcintă 
     Pentru uns plăcinta am folosit 100g smântână amestecată bine cu 2 ouă de prepeliță.

  Brânza se amestecă bine cu smântâna, condimentele și verdeața, la sfârșit se adaugă ouăle și se amestecă toată compoziția până la omogenizare.
  Se ia o formă rotundă (eu am avut una de tartă la îndemână) și se unge cu puțin ulei de măsline. Se taie o foaie de yufka în 2 și se așează pe rând în formă (asta ar fi cam 4 foi de plăcintă), astfel încât să rămână parte din foaie în afara formei.

Se pune jumătate din compoziția de brânză, se pune deasupra altă foaie de yufka (1-2 foi de plăcintă - depinde cât de gros vreți să fie stratul intermediar) apoi se pune și cealaltă jumătate din compoziția de brânză.



Se răsfrâng peste compoziție marginile de foi, astfel încât să o acopere, se unge cu o parte din amestecul de smântână și ouă, apoi se mai ia un sfert de foaie de yufka și se fărâmițează, așezându-se deasupra.

Se toarnă deasupra restul de amestec și se dă la cuptărul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute. 
                                                                                Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …