Treceți la conținutul principal

Yufka cu brânză și mentă


       Ce e yufka? Yufka sunt foi de plăcintă proaspete, pe care le-am luat de la magazinul turcesc la ultima mea „excursie” pe acolo.
Yufka
      Cu ce sunt ele diferite față de foile românești din comerț? Păi sunt proaspete, nu congelate, mai fragede (părerea mea) și nu fărâmicioase cum sunt ale noastre. Și astăzi m-am grăbit să fac două feluri cu yufka, amândouă cu brânză, dar de feluri diferite și cu verdeață, roșii și alte bunătăți, după cum o să vedeți. În aproape o oră și jumătate am fost gata cu amândouă :D Și nu au rămas negustate, așa că pot să vă spun de pe acum că sunt delicioase, așa că după ce vă uitați la ale mele, fuga în bucătărie să faceți și voi. Nu-i bai dacă nu aveți yufka, merge până la urmă și cu foi de plăcintă, dar o să trebuiască să puneți mai multe, sau puteți face o foaie de plăcintă în casă.

Așaaaa. Să vă spun cum am făcut plăcinta cea bună cu brânză și mentă. Am luat:
  • 3 foi yufka (sau 6-8 foi de plăcintă)  
  • 500g brânză de vaci
  • 150g telemea de vacă
  • 150g smântână (eu am pus Covalact)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 linguriță boia iute
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1 legătură frunze de pătrunjel tocate mărunt (cam 30g am avut)
  • frunze de mentă proaspătă tocate (cam 10g)
  • 6 ouă de prepeliță (sau 2 ouă de găină)
  • puțin ulei de măsline pentru uns foile și forma de plăcintă 
     Pentru uns plăcinta am folosit 100g smântână amestecată bine cu 2 ouă de prepeliță.

  Brânza se amestecă bine cu smântâna, condimentele și verdeața, la sfârșit se adaugă ouăle și se amestecă toată compoziția până la omogenizare.
  Se ia o formă rotundă (eu am avut una de tartă la îndemână) și se unge cu puțin ulei de măsline. Se taie o foaie de yufka în 2 și se așează pe rând în formă (asta ar fi cam 4 foi de plăcintă), astfel încât să rămână parte din foaie în afara formei.

Se pune jumătate din compoziția de brânză, se pune deasupra altă foaie de yufka (1-2 foi de plăcintă - depinde cât de gros vreți să fie stratul intermediar) apoi se pune și cealaltă jumătate din compoziția de brânză.



Se răsfrâng peste compoziție marginile de foi, astfel încât să o acopere, se unge cu o parte din amestecul de smântână și ouă, apoi se mai ia un sfert de foaie de yufka și se fărâmițează, așezându-se deasupra.

Se toarnă deasupra restul de amestec și se dă la cuptărul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute. 
                                                                                Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!