Treceți la conținutul principal

Hummus




     Delicios, pofticios, un aperitiv din multitudinea de aperitive de pe o masă arăbească veritabilă. Nu lipsesc ingredientele de bază de care eu sunt forever and ever îndrăgostită: usturoiul și tahina. Am spus că e super ușor de făcut? :P

Ingrediente
  • 1 conservă de năut (iese mult mai gustos cu năut uscat fiert acasă, dar n-am avut timp și, recunosc, nici mare tragere de inimă să stau după el și îmi era și super poftă :D; când voi face cu năut uscat, voi adăuga rețeta, promit solemn ;) )
  • 2 linguri de tahina (pastă de susan)- eu atât am pus aici-  sau mai multe, dacă preferați, dar nu mai mult de 4, totuși, pentru că e super consistentă și apoi o să vi se pară puțin grețoasă 
  • 4 căței de usturoi 
  • zeama de la o lămâie (sau mai mult dacă vă place, oricum o să gustați să potriviți de condimente)
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • sare, după gust
  • piper, 1/2 de linguriță (eu am pus un amestec arăbesc)

  • 1 linguriță chimion (cumin)

  • ulei de măsline, boia de ardei dulce/sumac, boabe de năut sau muguri de pin ușor rumeniți pentru decor 
     Ideea de bază, în ordine sau după cum vă place, puneți într-un vas ingredientele (sfatul meu-năutul scurgeți-l și  clătiți-l puțin) și blenduiți-le, adăugând puțină apă dacă vi se pare că amestecul este prea dens. Potriviți de sare, piper și lămâie (nu uitați, totuși, fiecare e cu gustul lui, așa că simțiți-vă liberi să ajustați cantitatea de ingrediente după gust), aranjați pe o farfurie, dați frâu liber imaginației și faceți un model frumușel, apoi turnați nițel ulei de măsline și boia dulce sau sumac de decor, apoi lăsați-l acoperit la frigider cel puțin o oră, două, să se așeze și să se amestece toate aromele.Se servește cu pâine arăbească (lipie).
Poftă bună! 



Comentarii

  1. arata la fel de bine pe cat e de gustos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este unul dintre favoritele mele, după cum spuneam. Și la cât e de ușor de făcut, merită încercat, măcar :)

    RăspundețiȘtergere
  3. tahina=pasta de naut?????
    eu stiam ca e pasta de susan...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …