Fac muncă de cercetare pentru rețeta asta de ceva timp și până ieri seară nu m-am învrednicit să mă apuc de ea, pentru că nu mă hotăram ce rețetă să urmez. Până la urmă cea de aici a ieșit învingătoare. Cu ceva nou din partea mea și anume tipul de făină folosit. Cu surprindere am văzut aseară când mă pregăteam de ostilități că nu mai am făină de grâu, decât vreo cană, așa că trebuia să completez cu altceva și mi-a răsărit în fața ochilor făina de speltă, așa că am folosit-o. Nu e o rețetă complicată, eu am frământat aluatul de mână, nu am folosit mixerul, dar și așa au ieșit super puficioase și gustoase nevoie mare. Deci, de cu seară m-am apucat de făcut aluatul amestecând 3 căni și jumătate cu făină (1 cană făină integrală de grâu + 2 căni și jumătate făină integrală de speltă), 1 lingură + 1 linguriță și 1/2 zahăr și 2 lingurițe și 1/2 drojdie uscată activă (în rețetă erau 2, dar eu am folosit făină integrală de grâu și de speltă, deci cu un conținut de gluten mai mic, deci cu probabilitate foarte mare de a nu crește suficient, așa că am adaptat). Am adăugat 3 linguri de unt topit și 1 cană și 1/2 lapte călduț, amestecând la început cu o lingură de lemn, apoi cu mâna și adăugând sarea și puțin câte puțin încă o cană cu făină de speltă, astfel încât să se obțină un aluat ferm, dar oarecum elastic și lipicios (nu bățos). Am uns cu ulei un vas mai mare (de ceramică) și am pus aluatul modelat sub formă de bilă mai măricică ea, așa, am acoperit cu folie de plastic și am dat vasul la frigider peste noapte, să se combine toate aromele și să se intensifice și să iasă un aluat bun pentru pâinicile mele. :)
M-am trezit de dimineață cu chef de muncă, așa că am scos aluatul din frigider și l-am lăsat vreo jumătate de oră la temperatura camerei, apoi am întins o foaie mai grosuță, de vreo 2cm și am tăiat cu un pahar forme rotunde, pe care le-am presărat cu mălai și le-am pus într-o tavă, pe o foaie de copt, acoperite apoi cu o folie unsă cu ulei. Am lăsat pâinicile la crescut vreo jumătate de oră (cum mă pornisem să mai gătesc câte ceva, cuptorul era aprins, așa că am avut căldură suficientă).
Apoi am uns cu puțin unt o tigaie cu fundul mai gros, pe care am lăsat-o la încins la foc mediu, am pus câte 4 pâinici și le-am lăsat în medie cam 5-8 minute la copt pe o parte, apoi le-am întors cu mare grijă și atenție pe partea cealaltă și le-am mai lăsat încă pe atât. După cum zice și la rețeta originală, verificați, totuși, ritmul de coacere, temperatura tigăii, pentru că nu vreți să se ardă prea repede la suprafață și să nu se coacă în interior. Le-am scos într-un coșuleț și le-am învelit într-un prosop până le-am copt pe toate.
De tăiat în două nu le-am tăiat cu cuțitul, am ascultat de ce spunea în rețeta de acolo și le-am înțepat pe laturi cu furculița, apoi le-am desfăcut cu mâna. Și da, s-a văzut cât de puficioase au ieșit! Bune, bune, bune! Eu am mâncat una așa caldă cu puțin unt. Am mai folosit una pentru masa de prânz, cum anume o să vă spun data viitoare ;) .
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu