Treceți la conținutul principal

Prăjiturele în ceașcă/Cupcakes cu zmeură și ciocolată


    Nu râdeți, doar asta e traducerea, nu? :P Nu știu cum stă treaba asta cu traducerile, mă debusolează total, așa că le zic și eu într-un fel, pricepeți voi despre ce e vorba. O minunăție prăjiturelele astea, ce să spun? Am mai spus-o și o repet, ciocolată+fructe= biiiig love! Pentru mine, cel puțin :). Și pentru că azi e mare sărbătoare mare, sărbătoresc. Mai piano, că iar m-au apucat oareșce probleme medicale, dar musai sărbătoresc cu ceva bun și dulce. Mai multe ceva-uri, ăsta e primul. De ce nu sunt brioșe/muffins? Pentru că sunt niște prăjituri în miniatură, de aia :D. Și sunt bune, bune rău de tot!

    Ingrediente
  • 1 și 1/2 cană făină (amestec făină albă și integrală)
  • 1/2 cană cacao
  • 3/4 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 130g unt la temperatura camerei tăiat bucăți
  • 3 ouă medii sau 2 ouă mari
  • 1/2 cană fructoză sau 1 și 1/3 cană zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 cană lapte la temperatura camerei
  • 3/4 cană ciocolată neagră
  • 150g zmeură scursă bine
    Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă pe rând ouăle, vanilia. Separat se amestecă făina cu sarea, praful de copt și cacaoa (eu le-am dat pe toate prin sită, să iasă mai puficios aluatul). Se adaugă ingredientele uscate alternativ cu laptele în amestecul de unt și ouă, iar la final se înglobează ciocolata și zmeura, cu grijă să n-o storcoșim. Am uns cu unt forma de brioșe și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute. Le-am scos și le-am mai lăsat în formă vreo 10 minute, apoi le-am scos pe un grătar și le-am lăsat să se răcească. Le-am glazurat în ziua în care le-am servit cu următoarea glazură.
        Pentru glazură
    • 1 cană frișcă (din smântână grasă)
    • 50g zmeură
        Pentru ornat - zmeură proaspătă.

        Asta a fost tot!

    Poftă bună!





      Comentarii

      Postări populare de pe acest blog

      Gogoși cu maia la cuptor

           Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

      File de somn la tigaie în unt și lămâie

           Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

      Cornuri cu maia

           Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...