Episodul doi din bunătățile de Sf. Maria, o prăjitură aromată, cu cremă delicată, o combinație câștigătoare pentru orice sezon și ocazie. Părerea mea! :P
Blat
- 175g migdale măcinate
- 100g fructoză (175g zahăr)
- 2 lingurițe praf de copt
- 3 ouă
- 175g unt la temperatura camerei
- coaja de la 1 portocală și sucul
- 1 lingură apă de flori de portocali
Se amestecă toate ingredientele și se pun în forma unsă cu unt și tapetată cu făină, care se dă apoi la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40-45 de minute, până iese o scobitoare înfiptă în blat curată. Se lasă să se răcească bine, apoi se taie în 2, pe orizontală, astfel încât să obținem 2 blaturi. Dacă aveți forme la fel, puteți face 2 blaturi și apoi puneți crema între ele și le suprapuneți.
Crema de portocale
- 4 gălbenușuri
- răzătura de la 2 portocale și sucul stors
- 100g unt la temperatura camerei
- 3 linguri zahăr
- 1 vârf de cuțit sare
Pe bain-marie se pune o cratiță cu gălbenușurile amestecate cu zahărul, sarea, răzătura și sucul de portocală și se amestecă din când în când până se întărește crema, cam 20 de minute. Se taie untul cubulețe într-un bol și se dă crema obținută anterior prin sită, peste unt și se amestecă bine, bine, până s-a încorporat tot untul. Se lasă să se răcească, apoi se dă la frigider cel puțin 1 oră, până se folosește. Eu fac crema prima, înainte de blat, să aibă timp să se răcească, sau chiar cu o zi înainte și o las la rece.
Glazură
- 2/3 cană zahăr pudră
- 1 lingură 1/2 suc de portocală proaspăt stors
Asamblarea
Se pune crema între cele 2 blaturi obținute, apoi se face glazura și se toarnă peste prăjitură și de decor se poate rade coajă de portocală sau se pot pune fulgi de migdale, coajă de portocală glasată, portocală confiată.
Crema asta e super fină, aromată și blatul e un vis, moale, parfumat. O combinație savuroasă într-o prăjitură numai bună de servit într-o după amiază mai caldă sau mai răcoroasă, cu o limonadă rece sau un ceai cald. Oricum, mie una mi-a plăcut enorm. Poate data viitoare încerc o cremă de lămâie ;).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu