De sezon. Că tot aveam la îndemână cele necesare pentru așa ceva și pentru că n-am făcut niciodată, am hotărât că e momentul. Și bine am făcut. Și a ieșit bun. Mai acruț l-am lăsat, nu l-am înecat în zahăr, că nu-mi place.
Am curățat vreo 5 mere medii și le-am tăiat cuburi. Am mai tăiat în 2 și am scos sâmburii și de la vreo 14 prune, apoi le-am mai tăiat în sferturi. Merele le-am amestecat cu 2 linguri cu sirop de agave, zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie, am măcinat puțin din amestecul de condimente pe care l-am luat de la Kamis (e un amestec cu scorțișoară, cuișoare, cardamon, anason și alte cele numai bune pentru deserturile de vreme mai rece) și le-am pus puțin pe foc până s-au înmuiat merele. Apoi le-am așezat în forma de dat la cuptor, împreună cu prunele tăiate. Pentru doritorii de mai dulce, înlocuiți siropul de agave cu zahăr, eu aș pune vreo 2-3 linguri.
Pentru crumble am amestecat o cană cu făină de speltă cu o cană cu fulgi de ovăz, o jumătate de cană cu migdale măcinate, o lingură de zahăr tip melasă și 5 linguri cu ulei de cocos (asta a fost variația mea pe tema dată în loc de unt) și le-am amestecat bine, bine, până s-a făcut așa un amestec fărâmicios. Și am turnat amestecul ăsta peste merele și prunele care așteptau păturica și am dat forma la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până s-a maronit stratul de deasupra.
Eu am mâncat o porție cu iaurt, cică merge și cu o cremă de vanilie sau cu frișcă. Nu știu, pe astea nu le-am încercat, dar când o fac, vă spun cum merge. Personal, aș încerca varianta cu cremă de vanilie lângă. Pentru că așa îmi place ;).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu