Dacă e ceva cu brânză și pește, pentru mine e suficient de încercat. Iar clătitele astea rusești sunt baza perfectă pentru combinația de față. De unde vin ele? De la popoarele slave, se spune, rușii fiind cei ce le-au făcut cunoscute și ele se deosebesc de alte clătite prin faptul că au în compoziție drojdie ca agent de creștere. Eu am apelat la drojdia sălbatică, pentru că o aveam la îndemână și am lăsat aluatul la dospit peste noapte în frigider, dar se pot face și cu drojdie comercială și se pot lăsa la dospit la temperatura camerei o perioadă mai scurtă. Nu știu dacă e „vina” maielei și a fermentatului la rece o perioadă mai lungă, dar rezultatul a fost într-adevăr, unul spectaculos. Clătitele au ieșit foarte pufoase și moi, aromate subtil, iar crema de brânză și somonul le-au completat într-un mod armonios, spre delectarea papilelor mele gustative. Dacă aveți timp și curiozitate vi le recomand din toată inima, ca gustare sau ca aperitiv la o ocazie mai deosebită. Sau fără nici o ocazie, pur și simplu de răsfăț și poftă.
Aluat blini (16 bucăți)
- 100g maia 100% hidratare (cât de cât proaspăt hrănită)
- 75ml lapte călduț
- 1 ou la temperatura camerei
- 75g făină de hrișcă
- 1/4 linguriță sare
- un praf de piper cu lămâie
- 1 lingură mărar tocat mărunt
Am amestecat ingredientele într-un vas pe care l-am acoperit și l-am lăsat la frigider peste noapte (de pe la ora 21 la ora 12 a doua zi). A doua zi l-am scos cam cu 2 ore înainte de a le coace și le-am lăsat la temperatura camerei. Apoi le-am copt în tigaia de clătite încinsă și unsă cu puțin ulei, le puteți pune și la cuptor, pe foaie de copt, întorcându-le după ce s-au copt pe o parte și mai lăsându-le să se pătrundă și pe partea cealaltă. Aș estima la cuptor timpul la 4-5 minute pe o parte la 175 de grade C, 2-3 minute pe cealaltă parte, dar e de urmărit, eu nu am făcut varianta asta, ci le-am copt în tigaia de clătie, cam 2-3 minute pe o parte, 1-2 minute pe partea cealaltă. După ce le-am terminat pe toate le-am lăsat să se răcească puțin înainte de a le orna cu crema de brânză și somonul afumat.
Crema de brânză
- 1 cutie cremă de brânză
- 1 lingură mare plină cu smântână fermentată grasă
- coaja rasă de la o lămâie
- 1/2 linguriță zeamă de lămâie
- un vârf de cuțit cu sare
- un vârf de cuțit cu piper verde măcinat
Am ornat blini cu crema de brânză cu ajutorul unui poș, iar deasupra am pus somonul afumat și restul ingredientelor de la topping.
Topping
Comentarii
Trimiteți un comentariu