Vine primăvara și sper din toată inima să aducă și vremea însorită și toate bunătățile ei cât de curând, că m-am săturat de frig și vreme mohorâtă până peste poate! Și cu speranța de primăvară călduroasă-n suflet mi-a fugit gândul iar la țările calde și în special la Siria cea cu arome îmbietoare și dulciuri parfumate. Și cum iar aveam un surplus de maia la îndemână, m-am gândit să-l transform în ceva bun, cu care să-mi mai alin, măcar pentru puțină vreme, dorul de soare și de aromele orientale.
Ingrediente aluat
- 1 cană maia hidratare 100% cât de cât hrănită, de la frigider
- 1 cană lapte călduț
- 3 căni și 1/4 făină integrală speltă
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apă de portocal
- 1/2 linguriță sare
- 2 linguri miere
- în plus 1-2 linguri cu făină pentru suprafața de lucru unde am întins aluatul
Umplutura
- 50g unt topit, ușor răcit
- 1/2 cană fistic măcinat
Glazură și decor
- 50g unt topit
- 2 linguri miere
- 1 lingură apă de portocal
- fistic
Am amestecat maiaua cu laptele, am pus ouăle bătute ușor, apa de portocal, mierea și făina, apoi am adăugat sarea și am frământat aluatul obținut în vasul în care am pus toate ingredientele cam 10-15 minute, prin împăturiri circulare, adăugând și uleiul puțin câte puțin în timpul acesta. Când am observat că aluatul începe să se desprindă cu ușurință de pe mână și vas, am acoperit vasul și am făcut 2 împăturiri tot în vas, la interval de 55 de minute. Am mai lăsat aluatul cam 1 oră după a doua împăturire să se odihnească, apoi l-am pus la frigider până a doua zi.
Înainte cam cu o oră de a scoate aluatul și de a face brioșele, am încins cuptorul la 220-230 grade C.
Am înfăinat bine blatul de lucru, am întins cu grijă aluatul scos direct din frigider - operațiunea asta mi-a cam dat emoții, având în vedere că aluatul era destul de hidratat, dar m-am străduit să lucrez repede și să nu intru în panică și să am mereu mâinile înfăinate - într-un dreptunghi, apoi l-am uns cu untul topit și am presărat fisticul măcinat. Am rulat aluatul (m-am ajutat la operațiunea asta de o racletă mai mare, înfăinată și ea) și l-am tăiat în bucăți de cam 2 cm lățime, punându-le în tava de brioșe bine unsă cu unt. Tava mea are 12 forme, însă a mai trebuit să folosesc 4 forme de silicon pentru cantitatea de aluat pe care o aveam. Am uns cu o pensulă înmuiată în unt topit brioșele, apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 220-230 de grade C cam 15 minute, apoi am scăzut temperatura la 180-190 de grade C și am mai lăsat brioșele să se coacă încă 20 de minute. După ce le-am scos din cuptor, le-am uns cu glazura pregătită (obținută din amestecul untului topit cu mierea și apa de portocal) și le-am mai lăsat încă 5 minute în tavă, apoi le-am scos pe un grătar de răcire și le-am lăsat la temperatura camerei. Le-am ornat cu bucățele de fistic.
Le-am savurat alături de o cafea arăbească cu cardamon la micul dejun, dar și la gustare, cu o ceașcă cu ceai de portocale și am lăsat aromele să mă poarte cu gândul la țările calde, îndepărtate, unde înfloresc portocalii și iasomia :).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu