Am rămas restantă cu rețeta de săptămâna trecută, când impulsionată de vremea urâtă de afară și o poftă imensă de ceva bun, m-am retras strategic în bucătărie să fac prăjiturelele astea. Și cum în cap aveam o voce insistentă care îmi șoptea numai ciocolată, da, am cedat și am făcut ceva cu ciocolată. Și cu bere neagră, pentru că aveam o jumătate de sticlă rămasă după ce am făcut covrigeii și nu de alta, risca să răsufle cu totul dacă o mai lăsam în frigider și pentru că îmi place cel mai mult aroma ei de caramel, puțin dulceagă, numai potrivită la o prăjitură, mă gândeam eu și nu m-am înșelat deloc. Au ieșit niște prăjiturele delicioase, aromate, savurate de mai multe persoane, pe care nu aveam de ce să nu le cred când mi-au spus că tare bune au fost . Ingredientele sunt potrivite pentru 8-10 prăjituri, dar cum eu nu aveam decât o tavă din silicon cu 6 forme, am pus mai multă compoziție, așa că am fost nevoită să tai partea care a ieșit la suprafață, dar n-a fost nici o problemă, le-am folosit pe post de fursecuri pe care le-am umplut cu glazurile de la prăjiturele, așa că nu m-am stresat foarte tare de pățania asta ;).
Ingrediente
- 1 cană și 1/2 făină (speltă am folosit eu)
- 1/4 cană cacao
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță sare
- 1/2 cană ulei (de rapiță am folosit eu)
- 2 linguri melasă*
- 2 linguri miere*
- 3 ouă
- 1 cană bere neagră
* Dacă nu aveți la îndemână puteți folosi 1/2 cană cu zahăr
Am amestecat ingredientele uscate într-un bol, pe cele umede în alt bol, apoi le-am combinat până la omogenizare. Le-am pus în formele de silicon și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute (au trecut testul cu scobitoarea). Le-am scos din cuptor, le-am lăsat vreo 5 minute, apoi le-am scos din forme și le-am lăsat să se răcească complet înainte de a face cele două glazuri.
Galzura de lapte condensat caramelizat
În mod normal, aș fi cumpărat lapte condensat îndulcit și aș fi făcut crema acasa, dar cum n-am găsit lapte condensat am cumpărat o cutie cu lapte condensat caramelizat de-a gata de la Băcănia Veche. Am amestecat pe foc foarte mic 4 linguri cu cremă de lapte condensat cu 100ml smântână dulce până la omogeniare și am turnat glazura ușor răcită peste prăjiturele. Am lăsat puțin să se răcească și am turnat peste și glazura de ciocolată.
Galzura de ciocolată
50g ciocolată negră (75% cacao) tocată mărunt am amestecat-o în 100ml smântână dulce fierbinte, o lingură cu miere, o linguriță cu extract de vanilie și un praf de sare. Am lăsat-o să se răcorească puțin și turnat din ea peste fiecare prăjitură, peste glazura de lapte condensat.
Am lăsat să se așeze glazurile puțin, apoi n-am mai rezistat și am atacat o prăjiturică, pentru că prea bine arăta. :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu