Am spus de nenumărate ori și îmi mențin afirmația: micul dejun e o masă importantă și trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. Mai ales în weekend, când putem să ne facem de cap cu ceva mai deosebit. Nu că rețeta de față ar fi ceva ce nu ați putea încerca și în timpul săptămânii. Muffinșii se pot face repede, îi puteți strecura în pungulița pentru micul dejun sau pentru o gustare. Dar vă spun eu că au alt gust la sfârșit de săptămână, savurați pe îndelete, lângă o cană cu lapte cald sau un ceai aromat sau o cafea înmiresmată. Iar cei despre care o să vă povestesc astăzi sunt perfecți. Au dulceața mierii și a stafidelor, consistența făinii integrale și a fulgilor din compoziție, dar și un pic de cranț, de la stratul de fulgi și zahăr brut presărat deasupra. Nu că nu mă așteptam să iasă ceva bun și sănătos, dar rezultatul a întrecut peste poate orice așteptare. O să vedeți menționat un ingredient mai puțin cunoscut la noi și anume untura vegetală. Eu am întâlnit-o în Siria pentru prima oară, era foarte folosită la gătit și am regăsit-o la noi la magazinele arăbești. Nu e o problemă dacă nu aveți, o puteți înlocui cu un ulei neutru (floarea soarelui, rapiță, sâmburi de struguri).
Ingrediente
- 1/3 cană fulgi de ovăz
- 1/3 cană fulgi de grâu
- 1/2 cană apă fierbinte
- 2/3 cană făină integrală de grâu
- 1/4 linguriță praf de copt
- 1/8 linguriță sare
- 2 ouă
- 1/2 cană untură vegetală (ulei de floarea soarelui/rapiță/sâmburi de struguri)
- 1 pahar mic iaurt degresat (125g)
- 2 linguri miere
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 cană stafide
Se amestecă fulgii cu apa fierbinte și se lasă 10 minute să se înmoaie. Separat, se amestecă ingredientele uscate și cele umede, apoi se adaugă amestecul de fulgi înmuiați la compoziția umedă, se adaugă și ingredientele uscate, stafidele și se amestecă până la omogenizare.
Se pregătește tava pentru brioșe/cupcakes/muffins cu forme de hârtie și se pune cu lingura din compoziție în fiecare formă astfel încât să fie umplute pe trei sferturi. Deasupra se pune urmăroarea compoziție.
Topping
- 4 linguri fulgi de ovăz
- 2 linguri zahăr brut
- 1 lingură untură vegetală/unt
Se amestecă ușor cu vârful degetelor, astfel încât să fie toate ingredientele bine omogenizate. Se ia cu lingurița din amestec și se pune peste fiecare muffin.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute. Se scot și se lasă încă 5 minute în tavă, apoi se pun pe un grătar și se lasă să se răcească.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu